SPD neprosadila sněmovní debatu o zrušení nouzového stavu

Poslanci hnutí SPD neprosadili sněmovní debatu o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila končící vláda ANO a ČSSD s platností ode dneška. Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) postup kabinetu hájil. Pro nově přijatá protikoronavirová opatření je podle něho nouzový stav nutný, opřít je o pandemický zákon nestačí.

Pro návrh předsedy SPD Tomio Okamury hlasovali prakticky jen poslanci hnutí. Okamura ohlásil, že bude sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze, kterých ale potřebuje dvakrát tolik, než je poslanců SPD.

Vojtěch řekl, že se epidemická situace vyvíjí nepříznivě. "Pokud v tuto chvíli neuděláme razantní opatření, situace by mohla být do Vánoc kritická," uvedl. Pokud by vláda nic neudělala, podle Vojtěcha by reálně hrozilo přetížení nemocnic i jednotek intenzivní péče. "Bez omezení sociálních kontaktů není možné situaci zvládnout," dodal.

Okamura kritizoval zejména zrušení adventních trhů a již dřívější zrušení možnosti využívat negativní testy na koronavirus jako takzvaného covidového certifikátu. "Odmítáme segregaci neočkovaných," prohlásil Okamura, podle kterého vláda "hrubě porušuje práva občanů". Nouzový stav podle něho vláda v minulosti zneužila pro plošná opatření a lockdowny.

Kabinet v demisi vyhlásil kvůli zrychlování epidemie koronaviru nouzový stav na 30 dnů. Od dnešního večera bude zakázáno pořádání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Restaurace, bary či kluby musejí mít ode dneška zavřeno mezi 22:00 a 05:00. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 sedících osob, na další hromadné akce 100 lidí. V obchodních centrech si budou moci lidé vzít jen jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Lidé nebudou smět na veřejnosti pít alkohol. Všechna opatření budou platit od dnešních 18:00.

Budoucí vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN oznámila, že bude opatření respektovat, podle jejího AntiCovid týmu jsou ale přijímaná ve zmatku. Podnikatelé většinou kroky kritizují.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 20 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy