SPD trvá na tom, že by mělo mít svého zástupce ve vedení dolní komory

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) trvá na tom, že by mělo mít svého zástupce ve vedení Sněmovny. Novinářům to před dnešním zahájením ustavující schůze dolní komory řekl předseda SPD Tomio Okamura. Poslanecký klub hnutí se rozhodl právě Okamuru do vedení nominovat, sdělila ČTK mluvčí Barbora Šťastná.

Podle plánů koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL,TOP 09) a Pirátů se STAN, které mají v dolní komoře většinu, SPD zastoupení v čele komory mít nebude. Volba nového předsedy a místopředsedů Sněmovny bude na programu ve středu. Okamura zároveň zkritizoval i některé body programového prohlášení vznikající vlády.

"Je pro nás nepřijatelné, aby Piráti měli se čtyřmi poslanci zastoupení ve vedení, ale naopak SPD s 20 poslanci toto zastoupení nemělo," uvedl Okamura. Takzvanou pětikoalici obvinil z nedemokratického jednání. Poslanecký klub se dnes odpoledne před schůzí Sněmovny sešel a rozhodl se nominovat Okamuru.

"Z pětikoalice se nám nikdo kvůli výborům neozval," řekl dále novinářům předseda poslanců SPD Radim Fiala. Hnutí kvůli tomu nemá jasno ohledně nominací. Jednání Spolu a Pirátů se STAN označil za arogantní.

Nově zvolení poslanci se dnes poprvé po volbách sešli na ustavující schůzi, Sněmovna tak po zhruba měsíci obnovila činnost. Poslanci dnes skládali sliby. Také rozhodli o tom, že sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít 16 členů. K jeho naplnění a volbě vedení dolní komory se poslanci sejdou kvůli zákonným lhůtám ve středu. Funkci předsedkyně Sněmovny má patrně jistou šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předsedové Spolu a Pirátů se Starosty dnes dopoledne podepsali vládní koaliční dohodu a zároveň zveřejnili vládní program. Podle Okamury toto programové prohlášení vzbuzuje otazníky a ukazuje na nárůst výdajů. Předseda SPD kritizoval například podporu tzv. Green Dealu neboli zelené dohody pro Evropu, a závazků stanovených Severoatlantickou aliancí (NATO). "Uděláme vše pro to, abychom byli silnou opozicí," dodal.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy