SPD žádá další důkazy o zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) žádá o předložení dalších důkazů ohledně zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl předseda SPD Tomio Okamura. Do doby, než budou předloženy přímé důkazy, by se podle něj neměly zhoršovat vztahy s jinými zeměmi.

Česko již kvůli možnému zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli podle českých úřadů napojeni na ruské tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, čímž podle vicepremiéra a pověřeného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) paralyzovalo její chod.

Orgány činné v trestním řízení pracují s verzí, že cílem útoku ve Vrběticích byl materiál určený k převozu do Bulharska, řekl v pondělí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Exploze neměla nastat na území ČR. Dnes Zeman uvedl, že výbuch ve Vrběticích není z právního hlediska prověřován jako trestný čin teroristického útoku.

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) řekl, že na pondělním zasedání výboru ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek sdělil, že na základě zjištěných nepřímých důkazů a probíhajícího vyšetřování zatím není možné zahájit trestní stíhání a soudní řízení.

"SPD žádá o předložení dalších důkazů pro závažná obvinění," řekl Okamura. Evropa se podle něj nyní potýká i s hrozbou válečného konfliktu například vzhledem k situaci na Ukrajině. "Byl bych velmi nerad, aby byla Česká republika zamotána do nějakého mezinárodního válečného konfliktu. Musíme k tomu opravdu přistupovat s chladnou hlavou, s rozvahou, každé obvinění dvakrát zvážit, zdali se skutečně zakládá na reálných důkazech," dodal.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy