Spolu v dubnu zahájí kampaň s heslem Dáme Česko dohromady

Koalice Spolu jde do kampaně před říjnovými sněmovními volbami s heslem Dáme Česko dohromady. Lídři ODS, TOP 09 a lidovců podepíšou koaliční smlouvu 11. dubna. Strany o tom dnes informovaly v tiskové zprávě.

Připravovaná kampaň má podle Spolu poukázat na neutěšený stav země způsobený vládou pod vedením premiéra Andreje Babiše a koronavirovou pandemií a na kompetence středopravicové koalice. Kampaň se na jaře objeví na bigboardech i v on-line prostoru.

Volební program plánuje Spolu zveřejnit během jara, kandidátky do konce dubna. "Koaliční smlouvu jsme chtěli podepsat už v březnu, s ohledem na pandemickou situaci jsme to odložili. Lepšící se situace nám už teď umožní smlouvu oficiálně podepsat. V dalších týdnech představíme program a také naše kandidáty," uvedl předseda ODS Petr Fiala, který se bude za Spolu ucházet o post premiéra.

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky je cílem koalice "vybudovat sebevědomou zemi, která se umí postarat o své občany". Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodala, že koalice představí kandidáty, kteří jsou důvěryhodnými osobnostmi, zkušenými politiky, ale i zástupci mladé generace, kteří dodají jednotlivým kandidátkám potřebnou jiskru.

Volební modely kladou nyní koalici Spolu na třetí pozici za vládní hnutí ANO a koalici Pirátů a STAN. Podle v úterý zveřejněného modelu agentury Median by volby v březnu vyhrála koalice Pirátů a STAN se ziskem 27,5 procenta hlasů. ANO by získalo 24,5 procenta hlasů, preference mu proti únoru klesly o dva procentní body. Vítězství koalice Pirátů a STAN ukázal i volební model agentury Kantar CZ z přelomu ledna a února. Koalice Spolu by v březnu podle Medianu získala 17,5 procenta hlasů, v únoru měla podporu 18,5 procenta.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL volby 2021 Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy