Spor o Peroutku míří k Nejvyššímu soudu, ministerstvo se dovolalo

Ministerstvo financí podalo dovolání ve sporu, který se týká výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. ČTK to dnes zjistila z databáze Infosoud. Tiskový odbor ministerstva doplnil, že úřad navrhl i odklad vykonatelnosti rozsudku. Pokud by Nejvyšší soud tomuto požadavku vyhověl, ministerstvo by se nemuselo Peroutkově vnučce Terezii Kaslové omlouvat až do rozhodnutí o dovolání.

Pražský městský soud ministerstvu počátkem července uložil, aby se Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku "Hitler je gentleman". Omluvu musí úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Lhůta pro omluvu má vypršet v úterý.

Ministerstvo dovolání podalo ve čtvrtek. Zaslalo ho jak Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který o sporu rozhodoval v prvním stupni, tak i přímo Nejvyššímu soudu, jenž bude nyní rozhodovat o návrhu na odklad vykonatelnosti. "Dovolání bylo podáno v blanketní podobě a jeho znění bude v zákonné dvouměsíční lhůtě doplněno," sdělil ČTK Zdeněk Vojtěch z tiskového odboru.

Pravděpodobné podání mimořádného opravného prostředku avizovalo ministerstvo již dříve. "Dlouhodobě se totiž domníváme, že veřejný projev prezidenta republiky nelze považovat za nesprávný úřední postup podle zákona o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci," vysvětlil mluvčí.

Prezident Zeman je na vlastní žádost vedlejším účastníkem sporu. Jeho advokát Marek Nespala v úterý po obdržení pravomocného rozsudku ČTK řekl, že verdikt "neobsahuje nic překvapivého". K možným variantám prezidentova dalšího postupu se nechtěl dopředu vyjadřovat. O tom, zda se Hrad rovněž dovolá, chce po podrobném prostudování rozsudku informovat příští týden. Právník ovšem už dříve uváděl, že podání dovolání je pravděpodobné.

Na Nejvyšší soud se chystá obrátit i Kaslová. S červencovým verdiktem spokojená nebyla, protože se domáhala širší omluvy i za další prezidentova slova - mimo jiné za výrok o "fascinaci intelektuálů zrůdným učením". Pražský městský soud k tomu ale konstatoval, že veřejné osoby včetně Peroutky musí snést širší kritiku.

"Dovolání do zamítavého výroku bude určitě podáno," napsal dnes ČTK ženin advokát František Vyskočil. "Ministerstvo financí se musí za prezidenta omluvit v úterý 18. srpna, což se mu zjevně nechce provést," doplnil k aktuálnímu kroku úřadu.

Vyskočil míní, že ministerstvo má argumentaci dovolání víceméně připravenou z kauzy někdejšího Zemanova poradce Zdeňka Šarapatky. V ní se má úřad omluvit za prezidentův nepravdivý výrok, že muže vyhodil pro neschopnost. Ve sporu o Šarapatku ministerstvo rovněž požádalo Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti a soud mu vyhověl.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. Tvrdil, že novinář zveřejnil článek "Hitler je gentleman" v časopisu Přítomnost. Později na tiskové konferenci řekl, že text viděl na vlastní oči. Hradu se však článek v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje.

Související

Miloš Zeman

Soud nařídil omluvu za Zemanův nepravdivý výrok. Peroutka článek Hitler je gentleman nenapsal

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek, podle kterého náleží vnučce Ferdinanda Peroutky omluva za výrok prezidenta Miloše Zemana o uznávaném novináři. S rozhodnutím nebyla spokojená ani jedna strana sporu. Dovolání ministerstva financí, které se má omlouvat jménem státu za Zemana, soud odmítl. Dovolání Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové, která žádala omluvu i za další prezidentova tvrzení, soudci zamítli. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce NS.

Více souvisejících

Terezie Kaslová (vnučka Peroutky) Ministerstvo financí Miloš Zeman prezident čr Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy