Spor Prahy s Ruskem: Podle Petříčka by pomohla jedna věc

Omluva ruského ministra kultury Vladimira Medinského za výroky o starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09) by pomohla uklidnit situaci, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Medinskij Koláře přirovnal k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP, když kritizoval vedení pražské městské části za záměr odstranit památník ruského maršála Ivana Koněva. Petříček vyzval všechny strany k věcnému dialogu, Medinského vyjádření nepovažuje za vhodné, napsal v SMS zprávě na dotaz ČTK.

"Tohle je skutečně nešťastný formát debaty. Mrzí mne, že diskuse o této soše překračuje racionální rámec, a doufám, že se podaří vyhrocenou rétoriku opustit a přejít k věcnému dialogu. Chtěl bych k tomu tímto všechny strany vyzvat. Vyjádření ministra kultury Ruské federace nepovažuji za vhodné. Myslím, že omluva by pomohla uklidnit situaci," uvedl Petříček.

"Starosta jakéhosi obvodu řekl, že rada se bude zabývat demontáží památníku osvoboditeli a zachránci města. Je to takový místní gauleiter," řekl dnes Medinskij v severoruském Murmansku v rozhovoru s ruskými novináři s odkazem na post vůdce regionální pobočky německé nacistické strany NSDAP. Poděkoval naopak prezidentovi Miloši Zemanovi, že maršálův památník hájí.

Kolář v SMS zprávě na dotaz ČTK napsal, že doufá, že se ministerstvo zahraničí proti Medinského vyjádření ohradí. Výrok označil za nehoráznost a sprostotu. Vyjádření odsoudil také předseda TOP 09 a klubu Spojených sil pro Prahu a europoslanec Jiří Pospíšil. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček naopak měl pro Medinského pochopení. "Ruský ministr kultury zřejmě naráží na fakt, že starosta Prahy 6 hodlá odstranit pomník osvoboditele vyhlazovacího tábora Osvětim. Jeho rozhořčení tedy plně chápu," napsal na twitteru.

Kolem Koněvova památníku v pražském Bubenči panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v poškozování sochy, v pokusy památník ohradit a v demonstrace. Městská část bude o pomníku jednat 12. září na zastupitelstvu, starosta Kolář chce sochu přestěhovat na jiné místo. Podle ruského velvyslanectví v Praze je postup Prahy 6 zneuctěním památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa.

Související

Více souvisejících

Rusko Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy