Spor vlády s obcemi se vyostřuje. Sdružení vyzvalo starosty k stávkové pohotovosti

Proti krácení rozpočtů obcí a krajů kvůli koronavirovým opatřením vlády svolá Sdružení místních samospráv (SMS) starosty na shromáždění do Prahy. Obce přijdou o 20 miliard korun, tvrdí sdružení zastupující zhruba 2000 měst a obcí. Starosty svých obcí vyzvalo, aby na radnice vyvěsili oznámení, že jsou kvůli použití sdílených daní na sanování škod po epidemii ve stávkové pohotovosti.

"Je krajně nereálné udržet naplánované investice s ohledem na negativní zásahy státu do příjmů samospráv a reálnou hrozbu až čtvrtinového poklesu u sdílených daní a podle našeho pevného přesvědčení již nastal čas se razantně ozvat," napsalo sdružení v tiskové zprávě. Je podle něj nutné, aby samosprávy požadovaly zákonný jednorázový příspěvek od státu do svých rozpočtů.

Vláda obcím slibuje dotace s navýšeným podílem státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení podílu spolufinancování obcí ke státním dotacím o 20 procentních bodů. Obce ale kritizují, že přijdou o možnost rozhodování.

"Menší města, obce a strukturálně postižené regiony pocítí dopady krize nejcitelněji, rozhodně však na svých účtech nedisponují výraznými přebytky hospodaření, jak se často zavádějícím způsobem uvádí. Bez pomoci státu za této situace hrozí zastavení prakticky všech samosprávných investic," uvedlo sdružení.

Babiš v neděli zdůraznil, že příjmy, o něž obce přijdou v souvislosti s koronavirovými příspěvky drobným podnikatelům a společníkům malých společnostní s ručením omezeným, stát "bohatě v dotacích vrátí".

Příspěvky 500 korun denně zasahují do příjmů obcí a krajů, protože jsou koncipovány jako vratka z jedné ze sdílených daní. Proti tomu protestuje většina opozice, Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv. Senát neúspěšně navrhoval, aby příspěvky stát hradil přímo ze svého rozpočtu. Podle Babiše ale jiný způsob vyplácení takzvaného kompenzačního bonusu nebyl možný.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Nový termín komunálních voleb. V obcích půjdou lidé k urnám v září

V 11 obcích dnes odpoledne skončila lhůta pro předložení kandidátních listin pro nové komunální volby, které se tam uskuteční 16. září. Ve Všesulově na Rakovnicku, kde žije přes 100 obyvatel, nebyla ale do dneška podána žádná kandidátka. Šanci kandidovat tak budou mít obyvatelé této obce zase v příštím termínu mimořádných voleb. 
Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.

Více souvisejících

obce Vláda ČR Svaz místních samospráv stávka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy