Sporné změny v zakázkách? Sněmovna je zrychleně schvalovat nebude

Spornou novelu o jednodušším zadávání veřejných zakázek prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění dnes Sněmovna zrychleně v legislativní nouzi schvalovat nebude. Proti takovému postupu se vedle opozice postavilo i vládní hnutí ANO. O jeho postoji dnes poslance informoval předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

Dolní komora pak předlohu z programu dnešní schůze vyřadila. Opozice poukazuje na to, že navrhované změny by otevřely prostor pro možnou korupci.

Faltýnek řekl, že ANO nepodpoří schvalování vládní novely ve stavu legislativní nouze. Předlohu dolní komora projedná v běžném procesu nejdříve na schůzi, která začne 26. května, uvedl. Například předseda STAN Vít Rakušan ale soudí, že novela by se neměla projednávat vůbec, protože je špatná. Lidovci a TOP 09 žádali kabinet, aby předlohu ze Sněmovny stáhl.

Vyřazení novely z programu dnešní schůze žádali Piráti, lidovci i hnutí SPD. "Zákon je navržen tak, aby dal podhoubí možné korupci," prohlásil předseda SPD Tomio Okamura. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by změny navrhované vládou znamenaly konec boje s korupcí v Česku.

"Odmítám komentáře, které zde zazněly," řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ministerstvo pro místní rozvoj podle ní reagovalo i na usnesení Sněmovny, podle kterého vláda měla připravit zjednodušení zadávání zakázek. Zákon se týká jen odstranění byrokratických překážek při jednacím řízení bez uveřejnění, zdůraznila.

Vláda předložila novelu v souvislosti s epidemií nového koronaviru. "Je nezbytné zajistit, aby jednací řízení, které je zadáváno v krajně naléhavých okolnostech, bylo co nejméně administrativně náročné," stojí v důvodové zprávě. U takových zakázek převažuje podle ministerstva pro místní rozvoj veřejný zájem na jejich rychlém plnění. Předlohu ale kritizují i protikorupční organizace Transparency International a Rekonstrukce státu.

Do programu schůze naopak poslanci zařadili na návrh Jany Černochové (ODS) debatu o opětovném otevírání škol. Někteří poslanci totiž tvrdí, že v plánu zpracovaném ministerstvem školství panuje chaos. Ostatní opoziční snahy o doplnění programu schůze například o informaci o možné podpoře státu pro leteckou společnost Smartwings dolní komora odmítla.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zakázky Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) státní zakázky veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy