Sporné změny v zakázkách? Sněmovna je zrychleně schvalovat nebude

Spornou novelu o jednodušším zadávání veřejných zakázek prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění dnes Sněmovna zrychleně v legislativní nouzi schvalovat nebude. Proti takovému postupu se vedle opozice postavilo i vládní hnutí ANO. O jeho postoji dnes poslance informoval předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

Dolní komora pak předlohu z programu dnešní schůze vyřadila. Opozice poukazuje na to, že navrhované změny by otevřely prostor pro možnou korupci.

Faltýnek řekl, že ANO nepodpoří schvalování vládní novely ve stavu legislativní nouze. Předlohu dolní komora projedná v běžném procesu nejdříve na schůzi, která začne 26. května, uvedl. Například předseda STAN Vít Rakušan ale soudí, že novela by se neměla projednávat vůbec, protože je špatná. Lidovci a TOP 09 žádali kabinet, aby předlohu ze Sněmovny stáhl.

Vyřazení novely z programu dnešní schůze žádali Piráti, lidovci i hnutí SPD. "Zákon je navržen tak, aby dal podhoubí možné korupci," prohlásil předseda SPD Tomio Okamura. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by změny navrhované vládou znamenaly konec boje s korupcí v Česku.

"Odmítám komentáře, které zde zazněly," řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ministerstvo pro místní rozvoj podle ní reagovalo i na usnesení Sněmovny, podle kterého vláda měla připravit zjednodušení zadávání zakázek. Zákon se týká jen odstranění byrokratických překážek při jednacím řízení bez uveřejnění, zdůraznila.

Vláda předložila novelu v souvislosti s epidemií nového koronaviru. "Je nezbytné zajistit, aby jednací řízení, které je zadáváno v krajně naléhavých okolnostech, bylo co nejméně administrativně náročné," stojí v důvodové zprávě. U takových zakázek převažuje podle ministerstva pro místní rozvoj veřejný zájem na jejich rychlém plnění. Předlohu ale kritizují i protikorupční organizace Transparency International a Rekonstrukce státu.

Do programu schůze naopak poslanci zařadili na návrh Jany Černochové (ODS) debatu o opětovném otevírání škol. Někteří poslanci totiž tvrdí, že v plánu zpracovaném ministerstvem školství panuje chaos. Ostatní opoziční snahy o doplnění programu schůze například o informaci o možné podpoře státu pro leteckou společnost Smartwings dolní komora odmítla.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zakázky Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) státní zakázky veřejné zakázky

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy