Správa využívá exekutory u dluhů lidí minimálně, tvrdí Schillerová

Finanční správa využívá soudní exekutory k vymáhání dluhů od lidí jen ve velmi malé míře. V odpovědi na písemnou interpelaci předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ke konci května vedly samotné finanční úřady exekuci vůči více než 71.700 dlužníkům z řad jednotlivců. Soudní exekutory využívaly v osmi desítkách případů.

Dluhy mělo vůči finanční správě ke konci května 241.400 lidí. Jde i o jednotlivce, jejichž nedoplatky činí řádově koruny nebo desetikoruny. "Tyto nedoplatky nelze vymáhat exekucí z důvodu nepřiměřenosti," napsala Schillerová. Finanční správa se v těchto případech snaží podle ní věc vyřešit třeba telefonáty nebo elektronickou komunikací.

Soudní exekutory využívá správa podle ministryně ke způsobům exekuce, které nemůže podle daňového řádu provádět sama. "Zejména se jedná o prodej podniku podle občanského soudního řádu," napsala.

Celkem finanční správa vymáhala ke konci května od jednotlivců podle Schillerové 8,5 miliardy korun. Z toho pět miliard tvořila jistina.

Celní správa soudní exekutory nevyužívá, vyplývá z odpovědi na Stanjurovu interpelaci, kterou podal ve snaze zjistit údaje v souvislosti s debatovanými návrhy změn v exekucích. Celní úřady vedly k polovině června exekucí vůči zhruba 83.300 dlužníkům z řad jednotlivců. Celkem jich evidovala asi 157.800. Lidé dlužili celní správě k polovině června 4,1 miliardy korun, z toho 2,9 miliardy činila jistina.

Související

Více souvisejících

finanční správa Exekuce Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy