STAN bude o koalici pro sněmovní volby jednat výhradně s Piráty

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes rozhodl, že zahájí vyjednávání výhradně s Piráty o vytvoření koalice dvou rovnoprávných partnerů pro parlamentní volby v roce 2021. STAN to uvedl v tiskové zprávě.

Podle předsedy hnutí Víta Rakušana krajské volby ukázaly, že spolupráce politických stran má smysl, pokud funguje programová i lidská symbióza. Subjekty si kooperaci vyzkoušely i před krajskými volbami v Olomouckém kraji, kde koalice skončila na druhém místě za hnutím ANO. Podle dřívějších informací by vedení Pirátů mělo do 15. října vypracovat dvě volební varianty, zda příští rok ve sněmovních volbách kandidovat se STAN, nebo samostatně.

Hnutí nechalo v referendu vyjádřit celou členskou základnu a uskutečnilo interní průzkum mezi voliči. "Závěry potvrdily, že spolupráce STAN a Pirátů má z koaličních variant nejvíce sympatií mezi našimi členy i nejvyšší šanci dosáhnout úspěšného volebního výsledku. Tyto závěry jsem předložil celostátnímu výboru hnutí STAN, který dnes rozhodl o zahájení koaliční spolupráce s Piráty. V úspěch této spolupráce věřím, ale nyní je ještě míč na straně Pirátů," poznamenal Rakušan.

Podle prvního místopředsedy STAN Jana Farského byly volby v Olomouckém kraji úspěšným testem spolupráce. STAN a Piráti jsou schopni přesvědčit i nespokojené voliče vládních stran nebo nevoliče, nejen voliče opozičních stran, míní.

Místopředseda STAN Petr Gazdík původně avizoval, že navrhne výboru odklad hlasování o spolupráci s Piráty o dva týdny kvůli vyjednávání o koalici ve Zlínském kraji. Dnes ale před jednáním uvedl, že se podařilo s vedením Pirátů dohodnout na komunikaci do budoucna, aby nevznikaly problémy.

"Pokud Piráti přijmou naši výzvu a zahájí jednání o podobě společné koalice, máme několik měsíců na to, abychom společně zasedli ke stolu, vyjasnili vzájemná nedorozumění a eliminovali potenciální rizika," uvedl dnes v tiskové zprávě Gazdík.

Ve středu prohlásil, že Piráti zástupcům STAN při povolebním jednání ve Zlínském kraji lhali. "Naštvalo nás to, byl jsem v pondělí v Praze na vyjednávání s vedením Pirátů, kde nám bylo přislíbeno, že celostátní politika se projeví ve Zlínském kraji a Piráti nás budou brát jako preferovaného partnera. Na základě i toho jsme se rozhodli, že nepřijmeme nabídku ANO a nepůjdeme do koalice s ANO a tím nevystrnadíme Piráty z koalice," uvedl. Nedorozumění si dnes hnutí STAN objasnilo s první místopředsedkyní Pirátů Olgou Richterovou a šéfem poslaneckého klubu Jakubem Michálkem, dodal dnes Gazdík.

Ve Zlínském kraji by nakonec měla vládnout koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD v čele s hejtmanem Radimem Holišem.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy