STAN podporuje prodloužení nouzového stavu do 10. května, SPD je pro jiný termín

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) chce v Poslanecké sněmovně hlasovat o prodloužení nouzového stavu do 10. května. Na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí dolní komory to řekl předseda STAN Vít Rakušan. Stejné datum podle dřívějších vyjádření navrhovala i SPD, dnes ale jeho předseda Tomio Okamura řekl, že hnutí preferuje termín 7. května. Vláda žádá o prodloužení do 25. května, v současnosti je stav nouze platný do čtvrtka.

"My jsme připraveni hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 10. května, to je náš návrh. V té době bude zasedat i schůze Poslanecké sněmovny, nebudeme kvůli tomu muset svolávat žádnou mimořádnou schůzi. Myslíme si, že to vládě dává dostatek času na to, aby připravila skutečně nosné argumenty pro to, zda je v České republice ještě skutečně nutné nouzový stav o další týdny prodlužovat," řekl Rakušan.

První místopředseda STAN a šéf poslanců Jan Farský poznamenal, že vládní žádost o prodloužení nouzového stavu obsahuje zhruba dva odstavce, které by bylo možné považovat za odůvodnění požadavku.

Termín 25. května je podle něj nepřijatelný, protože vláda nepracuje s daty a žádná nepředložila, uvedl šéf hnutí. Měl též výhrady k nedostatečně organizovanému plošnému testování na koronavirus nebo k projektu takzvané chytré karantény. "Není žádná informace, jakým způsobem projekt běží, jaká data z něj jsou a zda to vede k tomu, že by na základě dat z chytré karantény časem mohla být rozvolňována některá ze silných restriktivních opatření," uvedl Rakušan.

Od vlády chce také znát plán nákupu zdravotnických pomůcek. Podle Rakušana nemá ministerstvo průmyslu jasný plán na pobídky a aktivizaci českých firem. K plánu ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), podle kterého by si firmy mohly případně odložit sociální odvody od května do července, Rakušan poznamenal, že by si uměl představit odložení do konce kalendářního roku. Návrh zákona by podle Maláčové mohl kabinet schválit za týden. Firmy by podle něj odvody musely uhradit do 20. září se sníženým penále, které by místo nynějších zhruba 4,5 procenta dlužné částky mohlo činit jedno procento.

Hnutí SPD navrhne dnes Poslanecké sněmovně nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru prodloužit o sedm dní. Pokud bude třeba, může termín podle předsedy hnutí Tomia Okamury dále oddálit příští týden Sněmovna na řádném zasedání.

Okamura zdůraznil, že prodloužení nouzového stavu je třeba zvažovat opakovaně na základě aktuálních informací. Nesouhlasí s žádostí vlády o prodloužení stavu do 25. května. Protože příští týden bude zasedat Sněmovna, není podle něj problém, případně rozhodnout prakticky okamžitě. To ale na základech analýzy promořenosti populace, na které nyní hygienici pracují, a dalších nových údajů.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD žádá, aby v souvislosti s nynějším plánem uvolňování restrikcí pokračoval do 25. května. Za současné situaci by skončil ve čtvrtek s dubnem.

Nouzový stav v Česku platí od 12. března, sama vláda jej může vyhlásit na 30 dnů. Sněmovna stav nouze už jednou prodloužila do konce dubna, ač vláda žádala o 11. květen.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Vít Rakušan (STAN) Tomio Okamura Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy