STAN připravil novelu zamezující financování stran firmami ovládanými mimo EU

Do diskuse ve vládní koalici posílá hnutí STAN novelu zákona o politických stranách, která má zprůhlednit pravidla financování politických stran, zejména zamezit financování stran firmami ovládanými odjinud než z Česka a EU. Finanční dary od takových společností již nebude možné přijímat.

Rovněž nebude možné přijímat dary od společností s majetkovou účastí veřejného sektoru. To dosud bylo možné, pokud v nich měl veřejný sektor méně než desetiprocentní majetkovou účast, uvedl autor návrhu a místopředseda ústavně-právního výboru Sněmovny Vladimír Balaš v tiskové zprávě.

Kvůli korupční kauze kolem pražského dopravního podniku nyní STAN analyzuje veškeré finanční dary, které Starostové ve své historii dostali, a zjišťuje, zda mezi nimi nejsou dary spojené s osobami a firmami podezřelými ze zapojení do kauzy.

"Poskytování darů a bezúplatných plnění by mělo být transparentní a mělo by poskytovat základní bezpečnostní záruky proti ovlivňování voleb ze strany subjektů, s nimiž Česká republika nesdílí společné hodnoty,” uvedl Balaš. Připomenul, že novelu hnutí slíbilo připravit počátkem roku. Tehdy hnutí čelilo kritice ohledně přijímání darů.

V aktuální kauze kolem lobbisty Michala Redla média poukazují na dary, které stranám poskytli lidé spojení s obviněnými. Kvůli kontaktům s Redlem odstoupil z funkce ministra školství k 30. červnu ministr školství a místopředseda hnutí Petr Gazdík. Skončí i jako místopředseda hnutí. Uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale rozkolísat vládu a koalici na prahu předsednictví v Evropské unii, které na Česko připadá v druhé polovině roku.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) politika

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy