Stanjura: Kolaps nehrozí, Česko má plyn na zimu. Levný ale nebude

Do 30. dubna příštího roku je zajištěný dostatečný objem energií, dodávky plynu přes zimu jsou zajištěné a kolaps nehrozí. V dnešní sněmovní debatě o novele státního rozpočtu to prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vláda nyní podle něj řeší ceny tak, aby byly přijatelné. Nebudou však tak nízké, jako byly například loni nebo předloni. Informoval také, že vláda se nedohodla s majitelem energetické skupiny Sev.en Pavlem Tykačem na nabídce levnějšího proudu.

"S plnou vážností na mikrofon tady říkám, že do 30. dubna je zajištěn dostatečný objem energií. S plnou vážností," prohlásil Stanjura. "V této chvíli řešíme ceny tak, aby byly přijatelné. Nebudou nízké, jak byly loni nebo předloni. To nikdo z nás netvrdí. A kdyby to někdo tvrdil, tak neříká pravdu a slibuje něco, co nemůže splnit, zejména u surovin, kde jsme plně závislí na dovozu," dodal. Ujistil však, že řešení přijde, a vyjádřil naději, že společnost zvládne nejen nadcházející, ale i příští zimu.

"Kolaps nehrozí ve smyslu, že by nebyly dodávky hned. Řekl jsem, že situace je vážná, že připravujeme opatření k tomu, aby poté , co jsme zajistili dodávky, byly přijatelné ceny. A řekl jsem, že nebudou nízké a že situace bude vážná," popsal. Plynu je podle něj na planetě dost, pouze se musí vybudovat nové logistické trasy tak, aby Evropa nebyla závislá na tom,že diktátor používá energie jako zbraň ve svém politickém souboji. Připomněl, že se v tomto týdnu otevře nový terminál na LNG v Nizozemsku, v němž bude mít svou kapacitu vyhrazeno i Česko.

Stanjura se také vyjádřil k nabídce, kterou státu učinil na jaře majitel energetické skupiny Sev.en Pavel Tykač. Podle webu Hospodářských novin nabídl vládě ke koupi levnější proud ze svých uhelných elektráren. "Co se týče nabídky od pana Tykače, tam jsme se nedohodli. Já asi nejsem oprávněný mluvit o detailech. Ta nabídka nebyla tak výhodná pro stát, jak byla prezentována," řekl.

Stanjura je přesvědčený, že Česko bude na úrovni ministrů zemí EU odpovědných za energetiku podporovat návrh, aby se zastropovaly ceny elektřiny podle zdroje, který daná elektrárna využívá. "Vzhledem k našemu energetickému mixu jsem přesvědčený, že pro nás je výhodný a že takový návrh budeme podporovat," dodal. Poznamenal však, že toto řešení nemůže Česko jako předsednická země prosazovat, ale musí o něm vést debatu.

Související

Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.

Více souvisejících

Zemní plyn Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 39 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy