Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

ČTK to po dnešním jednání s ministrem řekli hejtmani Moravskoslezského a Jihomoravského kraje Ivo Vondrák (ANO) a Jan Grolich (KDU-ČSL). Debata o zvýšení množství peněz pro kraje z rozpočtového určení daní se podle Grolicha teprve povede a Stanjura nic konkrétního neslíbil.

Vondrák uvedl, že na principech rozpočtového určení daní se hejtmani a ministrem shodli a návrh ještě dopracují. "Daně by se měly rozdělovat podle různých kritérií, jako je například délka komunikací, počet zajišťovaných dopravních spojů či například počet dětí ve školách," uvedl k dnešnímu jednání Vondrák. Současně ale připustil, že podle nového systému by se mohlo stát, že některé kraje dostanou peněz méně než podle toho nynějšího. Hejtmani to chtějí vyřešit tím, že se bude rozdělovat více peněz.

To, že chce vláda premiéra Petra Fialy (ODS) změnit rozpočtové určení daní krajů na základě shody s Asociací krajů ČR a zvýšit celkovou sumu peněz pro kraje, avizovala ve svém programovém prohlášení. Poslední novela zákona o rozpočtovém určení daní vstoupila v platnost za předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO) v roce 2021. "Naše vláda přistoupila ke změně rozpočtového určení daní, které znamenalo sice snížení příjmů státního rozpočtu, ale současně zvýšení příjmů krajů a obcí," uvedla před časem někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) letos v květnu po jednání asociace uvedl, že představitelé krajů hledají nový model rozpočtového určení daní, který by měl modernější kritéria než ten dosavadní, a budou pak o něm chtít jednat s vládou.

Hejtmani dnes hovořili se Stanjurou také o možnosti zvýšení příspěvku na ubytování Ukrajinců, kteří uprchli před válkou na Ukrajině. "Tady padla dohoda, že na konci září dojde k vyhodnocení situace, výpočtu nákladů na energií se zohlednění včera (v pondělí) oznámených stropů, a pokud to bude potřeba, je ministerstvo ochotné poplatky navýšit," dodal Grolich.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Více souvisejících

Zbyněk Stanjura Hejtmani Daně

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy