Stanovisko Ruska ke kauze Koněv? Nehoráznost, ozval se Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil považuje za nepřijatelné a nehorázné dnešní výroky ruských představitelů ke sporu o sochu sovětského maršála Ivana Koněva. Ruské ministerstvo zahraničí označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit z památníku posměch. Ministr kultury Vladimir Medinskij v rozhovoru pro televizi Rossija označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů.

Podle Pospíšila jsou takové výroky nepřijatelné a nehorázné. ČTK řekl, že mu připomínají dobu, kdy bylo Československou součástí socialistického bloku a provincií Sovětského svazu. "Zvlášť je to nepřijatelné od státu, který má sám problémy s dodržováním principů demokracie," míní.

Ruské ministerstvo zahraničí podle dnešního výroku asi zapomnělo, že období Sovětského svazu už skončilo a my už nejsme jeho součástí. Je nehorázné, aby nás takto oficiálně napadala země, která má navíc sama problémy s demokracií a svobodnými volbami.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) September 11, 2019

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa se starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) neřídí českým právem. "Žel je to pravda, pan starosta Kolář se neřídí českým právem, zejména nerespektuje mezinárodní smlouvu z roku 1993," napsal ČTK.

Předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že nevidí důvod reagovat na každý výrok ruského ministra kultury. "Jasně jsem řekl, ze promeškal příležitost mlčet, a to platí," napsal Hamáček ze Srbska, kde doprovází prezidenta Miloše Zemana.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) napsal, že žádný zahraniční politik nemá mandát hodnotit a soudit zvolené české zástupce. "I když sám z té debaty nejsem nijak nadšen - je to přece jen naše věc," uvedl.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK a České televizi řekl, že kauza sochy maršála Koněva v Dejvicích je výhradně vnitřní záležitostí Česka. "Je pouze na nás, abychom si v České republice tuto věc ujasnili a společně ji vyřešili. Netajím se tím, a také je tady třeba zdůraznit, že především pan prezident je odpůrcem likvidace této sochy, jejího odstranění," uvedl. Je podle něj nutné debatu uzavřít. "A pokud možno čestně, to znamená pomník by měl zůstat na území Prahy 6,"dodal.

Ruské ministerstvo den před očekávaným jednáním zastupitelstva Prahy 6 zmínilo, že v Praze zaznívaly návrhy na převoz sochy do Ruska. S podobným návrhem přišla nedávno v Moskvě Koněvova dcera Natalja v rozhovoru pro armádní týdeník Zvezda. Vedení Prahy 6 ho uvítalo. "V této souvislosti chceme zdůraznit, že památníky si uchovávají svůj smysl jen v návaznosti na místa, kde ke konkrétním historickým událostem došlo," uvádí se v ruském prohlášení.

Připomnělo přitom odpovědnost českých úřadů plnit rusko-českou dohodu o přátelských vztazích a spolupráci ze srpna 1993, která obsahuje oboustranné závazky ochrany vojenských památníků na území druhého státu. Česká diplomacie ale oponuje, že na pražskou Koněvovu sochu se dohoda nevztahuje.

Ruský ministr kultury, který koncem minulého týdne vyvolal rozruch přirovnáním starosty Prahy 6 k nacistickým pohlavárům, v rozhovoru pro ruskou televizní stanic Rossija 24 v noci na dnešek prohlásil, že události kolem pražské sochy jsou "prostě příšerné". "Je to v první řadě plivanec do tváře českých občanů. Jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak i těch, kteří z vděčnosti postavili památník generálu-osvoboditeli," prohlásil.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Jiří Pospíšil Jan Hamáček Lubomír Zaorálek Vojtěch Filip (KSČM) Ondřej Kolář (TOP 09)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy