Starostka Mikulčic zasažených tornádem rezignovala, kvůli sporům i výhrůžkám

Starostka Mikulčic na Hodonínsku Marta Otáhalová (za Nový směr) dnes na schůzi zastupitelstva rezignovala na funkci, složila i mandát zastupitelky. Odůvodnila to tím, že ji opozice i někteří občané kritizovali za postup po červnovém tornádu.

Lidé ji osočovali na sociálních sítích, jedna obyvatelka Mikulčic jí vyhrožovala, případem se zabývá policie. Otáhalová ČTK řekla, že důvodem její rezignace byl tlak okolí i nedostatečná podpora radních a zastupitelů. Novým starostou zastupitelé zvolili Josefa Dvořáčka staršího (Těšičané Mikulčané), kterého ČTK požádala o vyjádření.

"Začalo to nepravdivými informacemi o tom, že z Mikulčic vyháním dobrovolníky, že je odmítám, což nebyla pravda. V tomto se mě nezastali ani radní, ani zastupitelé Mikulčic. Vyhrožování přes SMS zprávy pak bylo opravdu vrchol a nyní začala opozice shánět podporu pro mé odvolání. Takové mocenské hry nemám zapotřebí, proto jsem se po poradě s rodinou rozhodla na funkci rezignovat," uvedla Otáhalová.

V rozhovoru pro server iRozhlas.cz uvedla, že ženě, která jí vyhrožovala, sice odpustila, žalobu ale nestáhne, protože podobné činy musí být potrestány.

Ještě před jednáním mimořádného zastupitelstva se vzdali mandátu Luděk Hanáček (za Občané pro Mikulčice) a Jaroslav Bolfík (za KSČM). Starostka tak dnešní schůzi zahájila, představila nástupce odstupujících zastupitelů a oznámila rezignaci. Krátce poté zasedání zastupitelstva, které má 15 členů, opustila. Funkce starosty podle zákona přešla na místostarostu Jana Vlašice (za KDU-ČSL).

Zastupitelé ale následně odhlasovali volbu nového starosty jako nový bod zasedání. Většinou osmi hlasů ze 14 přítomných zastupitelů byl do funkce zvolen dosavadní radní Josef Dvořáček starší (ODS za Těšičané Mikulčané), který patřil k odpůrcům bývalé starostky. Jeho vyjádření ČTK shání.

Bouřka s kroupami a tornádo zasáhlo několik obcí na Břeclavsku a Hodonínsku 24. června. Šest lidí kvůli tomu zemřelo, asi 200 lidí utrpělo zranění. Přírodní živel poničil kolem 1200 domů, některé bylo nutné strhnout..

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Charita chce v Hruškách postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. ČTK to řekla mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Více souvisejících

Tornádo na Moravě (24.6.2021)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy