Starostové a nezávislí vrátí dary od firem od voleb, porušení zákona odmítli

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vrátí všechny dary od právnických osob, které dostalo od loňských sněmovních voleb do dneška, celkem 3,42 milionu korun. Novinářům to dnes řekl předseda STAN Vít Rakušan. Hnutí podle něj přijetím darů neporušilo žádný zákon, ale na dnešním jednání vedení dospělo k závěru, že to nestačí.

Dary plánuje vládní hnutí přijímat jen od fyzických osob, než se případně změní zákon o financování stran.

"Jsem rád, že hnutí STAN situaci rychle vyřešilo," sdělil ČTK k rozhodnutí koaličních Starostů premiér a předseda ODS Petr Fiala. Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka ocenil rozhodnutí "vrátit finanční dary, u nichž jsou pochybnosti", na sociálních sítích.

Média v posledních týdnech upozorňovala na to, že hnutí dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Další údajně pocházely od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. Rakušan dnes řekl, že financování STAN není v rozporu se zákonem, což lze dokázat. "Byli jsme přesvědčeni, že zákonnost postupu je dostatečným kritériem, ukázalo se, že to v tomto případě nestačí," uvedl. STAN podle něj zohlední postoj veřejnosti, aby nepoškozoval pověst vlády. "Žádné peníze nestojí za to, abychom riskovali důvěru lidí," dodal.

STAN neví o tom, že by ho prověřovala policie, dary přijímá v souladu s předpisy, uvedl Rakušen. "Přes to všechno si uvědomujeme zátěž, kterou neseme. Že s nástupem vlády se spojuje naděje na změnu politické kultury," řekl. STAN tak vrátí 3,42 milionu korun, které dostal od firem od voleb. "Předsednictvo navíc rozhodlo, že se STAN obejde bez firemních darů, a to až do případného projednání novely, která zpřísní zákon o financování politických stran," dodal.

Novelu navrhnou Starostové koaličním partnerům. "Budeme iniciovat debatu o úpravě pravidel financování stran. Chceme, aby bylo vyjasněno, jaká mají být. Je-li tu společenská nutnost tyto věci nějak zpřísnit a dále definovat, pojďme debatu otevřít," řekl místopředseda poslanců STAN Lukáš Vlček.

Zpochybnitelné totiž nyní podle STAN mohou být z nějakého důvodu všechny firemní dary. "Není možnost, jak zamezit jakýmkoliv pochybnostem, než se bez korporátních peněz zcela obejít," uvedl Rakušan. Dosavadním firemním dárcům poděkoval s tím, že rozhodnutí je vedeno společenskou odpovědností. Proces vracení peněz bude nějakou dobu trvat, nelze je pouze poslat zpět na účet. STAN také zpřísní kritéria přijímání darů do fyzických osob. "Každý bude muset čestně prohlásit, že není v té době trestně stíhaný," dodal Rakušan.

Podle prosincového zjištění Mladé fronty Dnes přišly Starostům na transparentní účet částky od 100.000 až 200.000 korun od firem ovládaných stejnými lidmi a společnostmi, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily. Server Seznam Zprávy pak minulý týden napsal, že spolumajitel firem, které hnutí STAN darovaly několik milionů korun, je trestně stíhaný v daňové kauze.

Opoziční hnutí ANO a SPD minulý týden neprosadila program mimořádné schůze Sněmovny, která se měla financováním STAN zabývat. Kluby vládní koalice vetovaly i návrh SPD, aby Sněmovna projednala zřízení vyšetřovací komise. Vysvětlení poté po Starostech žádali i koaliční Piráti. Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden řekl, že s Rakušanem téma probíral a shodli se, že je potřeba všechny informace z médií vyjasnit.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy