Starostové opět žádají otevření hranic do Německa pro sanitky

Starostové, senátoři, poslanec i hejtman Karlovarského kraje znovu vyzvali otevřeným dopisem ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby dojednal nabízenou pomoc pro pacienty s covidem-19 v nemocnicích v sousedním Německu a Bavorsku. Situace zejména v chebské nemocnici se stále nelepší a převozy pacientů přes půl země jsou podle signatářů nedůstojné a rizikové.

"Převozy pacientů v těžkém stavu do vzdálených tuzemských nemocnic mohou trvat až pět hodin, jsou tudíž rizikové. Transport do Německa by přitom nezabral ani 45 minut. Nedává žádný smysl, proč vláda stále odmítá přijmout pomocnou ruku Bavorska a Saska," uvedl pirátský poslanec Petr Třešňák.

Situace v chebské nemocnici je od ledna kritická, zařízení nemá dost lůžek na intenzivní péči pro pacienty s těžkým průběhem koronaviru.

"Vyzýváme proto ministra, aby odsouhlasil a aktivoval přeshraniční spolupráci, kterou už předjednal Karlovarský kraj v čele s hejtmanem Starostů a nezávislých Petrem Kulhánkem (za STAN)," doplnil Třešňák.

"Nejde jen o současnou epidemii, kdy jsou pacienti z našeho kraje převáženi sanitkami do vzdálených regionů České republiky ... otevření hranic pro sanitky může být významným bonusem i v klidnějších dobách, protože současný systém, kdy se na hranici pacienti za každého počasí překládají ze sanitky do sanitky, považujeme za nešetrný a nedůstojný 21. století," uvádí se v dopise.

Otevřený dopis podepsali starostové Chebu, Aše a Mariánských Lázní, hejtman Petr Kulhánek, tři senátoři z Karlovarského kraje, všichni za STAN, i poslanec Třešňák. Kromě jiného se v něm ostře vyhranili proti výrokům náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého, který mimo jiné řekl, že němečtí pacienti tvoří značnou část pacientů v chebské nemocnici.

Náměstek Černý, který má řízení kapacit nemocnic v době epidemie na starosti, uvedl dnes v tiskové zprávě ministerstva, že Česko začne oslovovat okolní státy s žádostí o pomoc s pacienty s covidem-19 při zaplnění 90 procent celkové rezervy lůžek. Nyní je podle informací na webu ministerstva volných 16 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče a 26 procent standardních lůžek.

Související

Více souvisejících

Německo Záchranná služba

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy