Registrace k očkování je fiasko. Babišova vláda za půl roku neudělala prakticky nic, zní z opozice

Opoziční politici kritizují dnešní start registrací k očkování, ale i další záležitosti spojené s vakcinací proti covidu-19 v Česku. Registrační systém nefunguje správně a je komplikovaný, uvedli v anketě ČTK a na sociálních sítích. Předseda ODS Petr Fiala ČTK napsal, že organizace očkování selhává čím dál víc a odpovědný za to je premiér Andrej Babiš (ANO).

Připomněl, že blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09 navrhuje projednat strategii očkování příští týden ve Sněmovně. Pokud to vládní strany nepodpoří, počítá se svoláním mimořádné schůze.

"Systém nemá žádná pravidla, dochází k protekci. Není jasné kdo, kdy a kde má být očkován, nefunguje registrace, není kampaň na podporu očkování. Jedním slovem - skandál," napsal ČTK předseda občanských demokratů. Za stav je odpovědný Babiš, protože sám sebe ustanovil koordinátorem očkování, konstatoval.

Systém očkování nemá žádná pravidla, dochází k protekci, není jasné kdo, kdy a kde má být očkován, nefunguje registrace, není žádná kampaň na jeho podporu. Jedním slovem skandál. Za tento stav je odpovědný premiér, který sám sebe ustanovil koordinátorem očkováni.

— Petr Fiala (@P_Fiala) January 15, 2021

Systém pro registraci lidí starších 80 let se spustil dnes. Vykazuje problémy se zasíláním PIN kódů pomocí SMS. Volné termíny pro očkování proti covidu byly po hodině obsazeny. "Vláda vymyslela složitý systém rezervace na očkování, že se do něj většina seniorů nedokáže ani přihlásit. A přesto se ho podařilo pět minut po zapnutí shodit. Byla by to možná sranda, kdyby tady nešlo o zdraví lidí," uvedl na twitteru poslanec Petr Třešňák (Piráti).

Vláda vymyslela složitý systém rezervace na očkování, že se do něj většina seniorů nedokáže ani přihlásit a přesto se ho podařilo 5 minut po zapnutí shodit. Byla by to možná sranda, kdyby tady nešlo o zdraví lidí. Proč navíc nemohla za 150 Kč koupit zapamatovatelnou doménu? ?‍♂️

— Petr Třešňák (@petr_tresnak) January 15, 2021

Na dotaz ČTK doplnil, že stát mohl u skupiny občanů starších 80 let získat seznam rizikových skupin z Národního zdravotnického informačního systému (NZIS). Ty by pak mohl pozvat na dobrovolné očkování. "Hejtmani i primátor (Prahy Zdeněk) Hřib vládu v uplynulých dnech upozorňovali, že není systém ozkoušený a nemusí fungovat, bohužel marně," uvedl Třešňák.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka ČTK napsal, že vláda měla půl roku na přípravu celého procesu, ale neudělala prakticky nic, aby nyní vše fungovalo hladce. "Vakcíny jsou, ale dostatečně rychle se neočkuje. Nejsou očkovací centra, premiér jede do Brna a pak se chlubí v médiích, že máme očkovací centrum, ale on a vláda pro to neudělal vůbec nic!" konstatoval.

V úterý na úvod jednání sněmovny budeme chtít jako první bod projednat postup očkováni v ČR! Vláda opakovaně ukazuje, že celou tuto operaci nezvládá! Vakcíny jsou, ale dostatečně se neočkuje, nejsou očkovací centra, nefunguje registr atd.! Vláda měla půl roku času na přípravu!!

— Marian Jurečka (@MJureka) January 15, 2021

Na tiskové konferenci posléze uvedl, že některým lidem trvalo i víc než hodinu, než se dostali do závěrečného procesu registrace, a následně jim systém oznámil, že už kapacita není a mají to zkusit po nějaké době. Jurečka apeloval na vládu, aby uživatelsky systém napravila. Zapojit by se podle něj měli praktičtí lékaři a starostové, kteří by mohli starším lidem pomoci s registrací. KDU-ČSL je podle Jurečky také připravena své sídlo, Palác Charitas na pražském Karlově náměstí, nabídnout pro vznik očkovacího centra. Ta by měla být na úrovni alespoň všech měst a obcí s rozšířenou působností, míní lidovecký předseda.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že má zkušenost z blízkého okolí, že systém nefunguje správně. "Takhle to dopadá, když se věci šijí horkou jehlou. Vláda měla s přípravou registračního systému začít už na konci léta, jak jsme ji ostatně žádali. Pak by byl dostatek času na otestování systému a jeho spuštění by nemusely provázet takové problémy," uvedl.

Za další ukázku úplného systémového selhání očkovací strategie považuje dnešní dění šéf STAN Vít Rakušan. "Třeba v Kolíně nabízí systém seniorům rezervovaná místa v Pardubicích či Hradci Králové - pokud se jim vůbec povede nějaké získat," napsal Rakušan ČTK. Odpovědnost se tak přenáší na lokální úroveň, starostové a hejtmani to ovšem zvládnou, míní. "Ale už je opravdu načase, aby skončila doba mikromanagementu a tuhle složitou logistickou akci začal řešit tým skutečných odborníků," kritizoval Babišovo řízení očkování.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury se potvrzuje, že vláda principiálně chybně nastavila logistiku očkování. "SPD opakovaně navrhuje, aby klíčovou úlohu v systému dobrovolného očkování hráli praktičtí lékaři, ti znají své pacienty i rizikové skupiny a jsou na místě," napsal Okamura ČTK. "Dopadlo to špatně," napsal na dotaz ČTK ke startu registračního systému předseda KSČM Vojtěch Filip.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Petr Fiala (ODS) Petr Třešňák (Piráti) Markéta Pekarová Adamová Vít Rakušan (STAN) Vláda ČR Andrej Babiš Zdravotnictví Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy