Mnoho Čechů je kvůli koronaviru v nouzi. Exekucí přibude, sociolog by uvítal změny

Epidemie koronaviru a s ní přijatá karanténní opatření pomalu a jistě berou za své a lidé se vracejí k normálnímu životu. Někteří ale už teď nebo v budoucnu budou mít hlouběji do svých kapes. Sociolog a autor výzkumu Rozděleni svobodou, který se zabývá vývojem společnosti po Sametové revoluci, varoval, že mezi ohrožené patří až 40 % populace.

"Zhruba 11 % domácností klesl příjem o 40 a více procent. Odpovídá to tomu, kolik lidí přišlo o práci, a kolik živnostníků přestalo vykonávat svojí činnost," konstatoval sociolog v rozhovoru pro Český rozhlas Plus a varoval, že krize zatím nejvíce zasáhla pracovníky ve službách, a to především nižší pozice a lidi s nestabilními úvazky, včetně takzvaných dohodářů. Právě ti už ale byli ohroženi i před pandemií covid-19.

Opatření proti ekonomickým dopadům koronaviru, včetně odkladu splátek a programů na podporu zaměstnanosti, navíc nezůstanou v platnosti věčně. Už v červenci se přestane vyplácet ošetřovné a postupně uplynou i výpovědní lhůty, což bude mít za následek nárůst nezaměstnaných. S koncem programu Antivirus nastane mimo jiné také druhá vlna vyhazovů.

Pomáhejme všem

„Připravujeme akční plán, jak pomoci trhu práce,“ reagoval náměstek ministryně práce a sociálních věcí Michal Pícl (ČSSD). Podpořit by chtěl především osoby s nepravidelným příjmem. Řešení by viděl například ve zvýšení životního minima, z něhož se vypočítává nezabavitelné minimum, o nějž lidé v exekuci nemohou přijít. Prokop by byl ale raději, kdyby obdrželi kompenzační bonus podobně jako živnostníci, a to i zpětně. Inspiraci by také hledal u přídavků na děti po německém vzoru.

„Přídavek u nás kdysi pobíralo 600 tisíc lidí, především nízkopříjmových pracujících, dnes je to jen 150 tisíc. Pravidla lze ale jednoduše změnit, aby pomohl lidem ohrožených poklesem příjmů. Jeho výhodou je, že se vyplácí hned a bez ohledu na typ úvazku,“ navrhl sociolog.

Rovněž by také uvítal revizi parametrů kurzarbeitu, který resort plánuje uzákonit trvale. Momentálně dostává zaměstnanec cca 60 % své mzdy, které mu zaměstnavatel vyplácí ze státního příspěvku. Některé státy ale proplácejí mzdové náklady i v jejich celkové výši.

„Díky tomu neklesne kupní síla zaměstnanců a zaměstnavatelé nejsou motivovaní systém obcházet – například tím, že jim sníží mzdu na 70 procent, omezí benefity nebo je pošle na dlouhodobou dovolenou,“ vysvětlil Prokop.

"Byl bych štědřejší v tom, jaký je ten náhradový poměr – tedy kolik zůstává zaměstnanci a kolik dává stát zaměstnavateli. Potřebujeme držet kupní sílu, abychom znovu nastartovali ekonomiku," dopověděl sociolog a ředitel PAQ Research.

Rostou exekuce. Pomůže chráněný účet?

Oproti loňskému červnu také došlo k nárůstu počtu insolvenčních řízení a exekuce padly na téměř půl milionu Čechů. Podle odborníků specializujících se na dluhovou problematiku se může jednat o vážnou překážku v zaměstnání, což pak vede k prohloubení koronavirové krize.

„Lidé padají do dalších a dalších exekucí. Ne teď, ale ono to přijde, je to otázka půl roku,“ upozornila prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová.

S problémy se setkávají i OSVČ pečující o děti, kteří z důvodu exekuce nedosáhli na ošetřovné. Pomoci by jim mohlo zavedení takzvaného chráněného účtu, kam by dostávali nezabavitelné minimum, které by mohli spořit, aniž by jim na peníze sáhl exekutor. V tom by viděli řešení jak Prokop, tak i Rohanová.

Dále by také uvítali liberalizaci podmínek pro vyhlášení osobního bankrotu a teritorialitu exekutorů, aby mezi sebou nemohli soutěžit v tom, kdo je více striktní vůči dlužníkům.

Související

Ilustrační foto

Home office omezí kontakty podobně jako zavření hospod, tvrdí sociolog

Práce na home office omezí kontakty v celkovém pohledu podobně jako zavření hospod. Liší se ale počet lidí, kterých se dotýká. Práce z domova omezí méně lidí, kteří měli dříve více kontaktů, zatímco zavřené restaurace omezí víc lidí s méně kontakty. Opatření mají v průměru dopady podobné, vhodné je je kombinovat.

Více souvisejících

Daniel Prokop (sociolog) Exekuce kurzarbeit Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy