Stát by měl podle Starostů na test přispívat víc než 60 korun

Stát by měl podle koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) firmám přispívat alespoň 80 nebo 100 korun na test na covid-19. Představitelé stran to řekli dnes novinářům ve Sněmovně. Dostatečně kvalitní a citlivý test nelze podle Pirátů a STAN koupit za 60 korun, které má ČR podle vládního plánu přispívat na každý test firmám prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění.

Starostové kritizovali, že i po roce vznikají koronavirová opatření chaoticky. Nekompetentnost vlády podle STAN vede ke ztrátám životů.

Vláda schválila povinné testování ve firmách v pondělí. Podniky nad 250 zaměstnanců budou muset začít ve středu, do 12. března musejí otestovat všechny pracovníky. Podniky s 50 až 249 lidmi začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do 15. března. Rakušan řekl, že STAN a Piráti na problém upozorňují už čtvrt roku. Testovat se podle něj mělo již dávno.

Pokud se budou využívat testy pořízené pro testování ve školách, považuje to za riziko. "Údajně je citlivost těchto testů někde okolo 45 procent," uvedl Rakušan. I Rakousko, které bylo při testování vzorem, podle něj již hledá jiné možnosti. Dostatečně citlivé testy lze pořídit za 80 nebo 100 korun, doplnil. "Podle zástupců průmyslových svazů nelze za 60 korun nakoupit kvalitní test, který bude mít vysokou citlivost," řekl. Nechápe, proč stát víc nezapojí také testy českých výrobců.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo podle STAN připravit předpis, který zakotví povinnost zaměstnance v době pandemického rizika nechat se otestovat. "Bez toho nebudou mít zaměstnavatelé dostatečný právní rámec, aby testování mohli určit jako povinné pro všechny," vysvětlil. Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že chybí manuál výkladu stávajícího zákoníku práce. "Nejde, aby vláda řekla firmám a zaměstnancům, že se budou povinně testovat a nebylo to patřičně ošetřeno v zákoně," dodal.

Na příkladu závodních jídelen Starostové kritizují, že vláda s nařízeními přichází překotně ze dne na den. Kabinet v pondělí oznámil, že stravování ve firemních jídelnách nebude možné ode dneška. Dnes usnesení změnil tak, že reguluje sezení u stolů. "Tato nekompetentnost vede ke ztrátám životů. Vede k likvidaci ekonomiky," řekl první místopředseda STAN Jan Farský. Vláda je podle něj paralyzována strachem premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda vlády se nebojí o národ, ale sám o sebe a jen ukazuje na lidi, na které "hodit" své chyby, míní Farský.

Rakušan nevěří tomu, že se za tři týdny skutečně situace zlepší natolik, že by bylo možné rozvolňovat pravidla v Česku. Teprve za 14 dní se totiž mohou na stavu epidemie začít projevovat dnešní kroky. Podle Farského jsou nynější řešení polovičatá. "Vláda ještě v pátek nebyla schopná říct, jaká opatření mají připravená, to je totální chaos a bezvládí," uvedl.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 34 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy