Stát chce dál provozovat zastaralou komunikační síť pro záchranáře

Stát chce dál provozovat zastaralou komunikační síť Pegas pro záchranné složky, které měla letos skončit životnost. Plánuje její modernizaci. Má tak získat čas na přípravu jiné varianty. Informoval o tom server iROZHLAS.cz. Postup schválila na začátku listopadu Bezpečnostní rada státu.

Současný systém funguje jako vysílačková síť s podporou technologie Tetrapol. Vybudován byl v letech 1995 až 2003. Neumožňuje přenos většího objemu dat, nejdou přes něj posílat třeba videa nebo mapové podklady. Ministerstvo vnitra chtělo loni zajistit vysokorychlostní přenos dat, tato varianta ale teď není aktuální.

"Zjednodušeně řečeno bylo rozhodnuto, že zajištění mobilní komunikace bezpečnostních a záchranných složek bude v příštích letech řešeno cestou modernizace sítě Pegas, tedy řešení užívaného bezpečnostními a záchrannými složkami," sdělila serveru mluvčí ministerstva Hana Malá.

Resort loni nejprve plánoval vypsat výběrové řízení na dodavatele nové sítě, později se rozhodl obnovit současný systém a zakázku za 4,4 miliardy korun dát bez soutěže stávajícím dodavatelům, tedy firmě Pramacom Prague a Národní agentuře pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Proti tomu ale protestovali operátoři Nordic Telecom a O2. Ministerstvo nakonec na začátku letošního roku zakázku zrušilo.

Rozhodnutí o modernizaci současné sítě Pegas má nyní ministerstvu poskytnou časový prostor na to, aby dál připravovalo jiné řešení. "Jinými slovy bude se pokračovat v budování jakéhosi technologického zárodku budoucí komunikační sítě, který v případě, že rozhodnutí padne, bude moci být různě rozšířen, tak aby v budoucnu plně nahradil stávající mobilní komunikační řešení," dodala Malá.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra Záchranná služba

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy