Stát chce do konce týdne připravit evakuaci Čechů z Austrálie, řeší se i Thajsko

V zahraničí stále zůstávají stovky Čechů, mnoho jich je zejména v Oceánii a jihovýchodní Asii. Stát chce koncem týdne připravit evakuaci z Austrálie a Nového Zélandu, řeší se i Thajsko a další země. České televizi (ČT) to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle ministra mezi evakuovanými převažují turisté a studenti na výměnných pobytech.

Česko koordinuje evakuaci svých občanů také s jinými státy. "Odpoledne budeme mít videokonferenci s našimi partnery z Rakouska, Maďarska a Slovenska, protože bychom chtěli do konce týdne připravit evakuaci našich občanů ze vzdálených oblastí," uvedl ministr. Týkat by se to mělo právě Austrálie a Nového Zélandu. "V běhu je také příprava evakuace z Thajska, kde je několik stovek našich občanů, řeší se také Indonésie a Bali," podotkl Petříček.

V noci se do Česka vrátilo letadlem 88 Čechů, kteří uvázli na Filipínách. Přiletělo také 169 Čechů z Hondurasu a Mexika. Na cestě je i dalších 300 lidí například z Dominikánské republiky nebo Vietnamu.

"Hovoříme už s našimi partnery v Evropské unii, že bychom potřebovali potom společně pobrat menší skupinky v různých státech, do kterých je pro jeden stát velmi obtížné zajistit vlastní repatriační let," řekl ministr.

Mezi Čechy v zahraničí převažují většinou turisté nebo studenti na výměnných pobytech, což je třeba případ Velké Británie, odkud dnes odjíždějí čtyři autobusy s Čechy. Petříček uvedl, že mezi evakuovanými jsou i lidé, kteří do ciziny vyjeli například na obchodní jednání.

Stále platí doporučení, že pokud mohou lidé využít klasických linek, měli by tak učinit. Řada zemí kvůli šíření epidemie ale uzavřela stejně jako Česko svoje hranice, omezen byl radikálně letecký provoz. Česká diplomacie využívá vedle komerčních firem také vojenský speciál, který například o uplynulém víkendu dopravil do ČR z Pobaltí 51 Čechů a Slováků, naopak do lotyšské Rigy dovezl 25 lidí.

Vedle letadel mohou čeští občané využít k návratu do vlasti také evakuační autobusy, které vyjíždějí například z Amsterdamu, Bruselu, Londýna, Paříže, Vídně nebo Berlína. Dál pak platí výjimka ministerstva vnitra pro rodinné příslušníky, kteří si mohou sami pro příbuzné dojet na letiště v Rakousku či Německu. Podle ministerstva zahraničí by ale Češi měli z tamních letišť primárně využít vnitrostátní přepravu na hranici s ČR, kde je mohou čekat příbuzní.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček češi Austrálie ministerstvo zahraničí Nový Zéland Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy