Stát má další problém. Lidí s prověrkou je zbytečně moc

Na ministerstvech a úřadech bylo loni o necelých 200 držitelů prověrky na nakládání s utajovanými informacemi víc, než je počet míst a funkcí, na kterých je nezbytné prověrku mít. Protože však řada postů vyžadujících prověrku není obsazena, téměř 3000 lidí s prověrkou je zařazeno na funkcích, kde ji nepotřebují.

Vyplývá to ze statistiky Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), kterou se dnes zabývala vláda. Držitelů osvědčení bylo v roce 2018 zhruba 25.300, tedy přibližně stejně jako v předchozích letech, vyplývá z materiálu.

Osvědčení v úrovni důvěrné, tajné nebo přísně tajné mělo v minulém roce podle statistik NBÚ celkem 25.298 osob, což je zhruba 11 procent ze zaměstnanců příslušných úřadů. Prověrku bylo třeba mít na 25.115 pozicích, ale jen 22.345 z nich bylo obsazeno. "I když je 2770 z těchto míst nebo funkcí neobsazených, působí na ústředních správních úřadech 2935 osob, které jsou držiteli osvědčení, ale jsou zařazeny na místě nebo funkci, na kterém není nezbytné mít přístup," uvádí NBÚ. O rok dříve takových osob bylo 4015, dodává.

Nejvýrazněji převyšuje počet držitelů osvědčení celkový počet obsazených míst na ministerstvech obrany (1363 osob) a vnitra (1292). NBÚ v dokumentu vybízí k tomu, aby bezpečnostní ředitelé ministerstev věnovali pozornost schvalování funkcí, kde je přístup k tajným informacím mít. "Jedině odpovědný přístup může vést k požadované eliminaci zbytečných žádostí o vydání osvědčení," uvádí úřad.

NBÚ zmiňuje, že v souvislosti s předsednictvím Česka v Evropské unii v druhé polovině roku 2022 předpokládá celkově 300 až 400 žádostí o vydání osvědčení. "Nadále zůstává nejasná problematika nárůstu počtu žádostí o vydání osvědčení v důsledku plánovaného navýšení personálu Stálého zastoupení Bruselu v době předsednictví. Materiál aktuálně schválený vládou nově pracuje se směrným číslem 58 osob. Tento počet je nicméně nedostatečný a nevyjasněna je rovněž příslušnost vysílaných osob," uvádí materiál.

Celkem by mělo Česko zaměstnat kvůli předsednictví 200 lidí, z toho 58 v Bruselu. Vláda to schválila v rámci plánu na personální a finanční zajištění předsednictví v polovině října. Premiér Andrej Babiš (ANO) prosadil, aby celkový rozpočet činil zhruba 1,24 miliardy korun. Ministři za ČSSD pro materiál nehlasovali, bojí se podfinancování, výdaje jsou podle nich zhruba o půl miliardy nižší, než byly v poslední době u obdobně velkých zemí. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a dosud poslední české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun, v dnešních cenách zhruba 4,32 miliardy.

NBÚ očekává, že v roce 2020 obdrží asi 5500 žádostí o vydání prověrky, z toho 2705 jich bude kvůli uplynutí doby platnosti dřívějšího osvědčení, 2795 bude nových.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) ministerstvo obrany

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy