Stát zaplatí za ubytování uprchlíků 200 až 250 korun, lidem pak 3000 za osobu

Vláda dnes podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) schválila příspěvek na dočasné nouzové přístřeší například v tělocvičnách 200 korun za osobu a noc včetně stravy bez ohledu na to, zda se bude jednat o dospělého nebo dítě. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun bez stravy. Ministři počítají s tím, že částku ještě navýší kraje.

Dvěma třetinami by se na příspěvku pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny v penzionech či hotelech podílel stát, třetinou kraje. Rakušan to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek dnes zopakoval, že hoteliéři už poskytli tisíce lůžek pro uprchlíky zdarma, ale v případě většího počtu pokojů to již není možné a potřebují pokrýt alespoň náklady. Ty činí 500 korun za lůžko na noc. Upozornil, že vláda s oborovými organizacemi příspěvky nekonzultovala.

Pokud na ubytování přispějí třetinou kraje, půjde podle Rakušana o částku kolem 350 korun. "Ta už je přijatelná i z pohledu hejtmanů," řekl. Doplnil, že vláda před létem bude mapovat, jak to vypadá s ubytovacími kapacitami a jak odpovídají zvolené příspěvky.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doplnil, že 500 korun za noc na člověka mu připadá moc. Připustil, ale že ve vyšších kategoriích ubytování je taková částka možná. Vláda podle něj i proto dává přednost ubytování v bytech. V komerčních ubytovacích provozech by matka se dvěma dětmi musela zaplatit 1500 korun za den, za 30 dnů by to bylo 45.000 korun. "Ať se na mě nikdo nezlobí, to je mimo realitu veřejných rozpočtů. Nejenom státu, ale i krajů a obcí. A sami si řekněme, zda je to ta cena, která by mohla být například bez zisku," uvedl.

Velká část členů České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí podle jejího předsedy Matěje Koutného poskytla ubytovací kapacity pro uprchlíky bez nároku na odměnu. "Pokud bude finální příspěvek ve výši 250 korun na osobu a noc, a ubytovatelé v soukromí nebudou z podpory vyjmuti jako v minulosti například z covidových kompenzací, věřím, že může být tato výše dostatečná pro to, aby někteří ubytovatelé své kapacity mohli držet na delší období," řekl. Dodal, že čím vyšší podpora bude, tím více ubytovatelů si bude moci dovolit pomoci. U částky 250 korun by se týkala těch, kteří nemovitosti vlastní a mají pouze provozní náklady spojené například s platbou energií. Pokud by příspěvek činil 500 korun, jak požadují hoteliéři, budou si podle Koutného moci dovolit pomáhat i ti, kteří splácejí úvěry, či hradí nájemné.

Volná lůžka mohou běženci z Ukrajiny vyhledat na portálu Hotel.cz/pomoc. Ubytování už jich takto našlo zhruba 1700. Ze zveřejněných nabídek je 52 procent zdarma, zbytek provozovatelé poskytují s výraznou slevou. Průměrná cena při placené rezervaci pro Ukrajince činí 288 korun za osobu a noc, uvedl za Hotel.cz Milan Petr. Ve vyhledávači je aktuálně aktivních 233 hotelů, dodal.

V ČR je nyní podle dat od mobilních operátorů odhadem 270.000 uprchlíků z Ukrajiny. Cizinecké policii se jich k úterku nahlásilo zhruba 95.000, uvedlo ministerstvo vnitra na twitteru.

Příspěvek na ubytování uprchlíků by mohl činit 3000 Kč na osobu na měsíc

Lidé, kteří u sebe doma či ve svých bytech ubytují uprchlíky, by mohli dostávat na ubytovanou osobu solidární příspěvek 3000 korun měsíčně. Nejvýš by ale stát na domácnost poskytoval 9000 korun měsíčně. Návrh podpory pro soukromé ubytovatele představil dnes po jednání vlády vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Je to ubytování v rodinách, je to ubytování v bytech, je to ubytování takové, které z našeho pohledu a z pohledu odborníků přináší největší možnost adaptace na život v ČR. Pokud se někdo dostane k někomu do rodiny, tak ta pomoc je samozřejmě přirozená. Člověk se lépe orientuje ve městě a v podmínkách, kam právě přišel," uvedl Rakušan.

Návrh vládního nařízení s částkou a podmínkami jejího přidělení připravilo ministerstvo práce. Vláda by mohla předpis schválit příští týden poté, co začne platit nový zákon o zaměstnávání a zabezpečení uprchlíků, který se solidárním příspěvkem počítá. O normě by měl ve čtvrtek rozhodovat Senát a poté ji dostane k podpisu prezident. "Příští týden předložím na jednání vlády návrh nařízení, 3000 korun na měsíc na osobu, maximálně 9000 korun na měsíc a bude to platit i za měsíc březen," uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Podle původního návrhu ministerstva práce měli soukromí ubytovatelé dostávat na ubytovanou osobu na měsíc 1000 korun, nejvýš ale 5000 korun na domácnost. Podle zástupců některých organizací a institucí byla tato částka nízká a její navýšení by zvedlo ochotu lidí byty poskytnout.

Jurečka zároveň opět vyzval české domácnosti, aby zvážili ubytování uprchlíků, pokud mají volný pokoj. "Je to pro všechny výhodnější než ubytovávání maminek s dětmi ve velkých tělocvičnách. A také adaptace na nové prostředí bývá v zázemí domácnosti snadnější," konstatoval.

"Jsem rád, že vláda našla shodu na vyšší částce, než jsme původně navrhovali. Ta má motivovat české domácnosti, aby pomáhaly příchozím v té základní potřebě, kterou pro život s dětmi v ČR mají, tedy poskytnutí střechy nad hlavou, o kterou kvůli válce přišli," dodal ministr.

Česko již vydalo přes 170.000 speciálních víz pro Ukrajince

Přes 170.000 lidí zasažených ruskou invazí na Ukrajině již dostalo v Česku speciální víza. V úterý jich vnitro udělilo téměř 10.000. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se zaregistrovalo více než 94.500 uprchlíků, v úterý jich přibylo zhruba 4300. Děti do 15 let svůj pobyt ohlašovat nemusí. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru.

O víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny uprchli po zahájení ruské agrese, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění a museli by se jinak na Ukrajinu vrátit. Na cizinecké policii se uprchlíci musí registrovat do 30 dnů po příjezdu.

Vláda v pondělí rozeslala hejtmanům návrh přerozdělovat uprchlíky mezi jednotlivé regiony podle počtu obyvatel a daňových příjmů. Kabinet by měl o přeposílání lidí jednat dnes. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí uvedl, že určité formy pevných umístěnek do krajů budou nutné, protože kapacity v Praze a ve Středočeském a Jihomoravském kraji se dostávají nad limit.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy