Státní podpory firem s karanténami by měly pokračovat, zní ze sněmovny

Sněmovna dnes vyzvala vládu, aby pokračovaly státní podpory pro firmy s karanténami zaměstnanců. Chce také krizovou skupinu k projednávání koronavirových omezení ve školách. Poslanci se na tom usnesli na návrhy opozičních členů po dnešní skoro sedmihodinové debatě o vyhlášení nouzového stavu. Řadu jiných návrhů, které se týkaly například kultury, ale opozice v dolní komoře neprosadila.

Vláda by měla podle poslanců nadále krýt zaměstnavatelům náklady na náhrady mezd zaměstnanců v karanténě. Předkladatel návrhu Mikuláš Ferjenčík (Piráti) poukazoval na jeden z dotačních programu Antivirus, v němž stát dorovnává čtyři pětiny vyplacené náhrady mzdy v karanténě do 39.000 korun superhrubé mzdy.

V krizové skupině ke školám by měli být podle Sněmovny zástupci ministerstev zdravotnictví a školství i odborná veřejnost. Skupina by měla podle schváleného návrhu Marka Výborného (KDU-ČSL) a Martina Baxy (ODS) projednávat všechna mimořádná opatření ve vztahu ke školám a jejich provedení. Sněmovna navíc chce, aby o restrikcích byly školy i veřejnost informovány včas a srozumitelně.

Dolní komora kývla také na návrh Vlastimila Válka (TOP 09), podle kterého by vláda měla vypracovat do poloviny října koncepci strategické komunikace k opatřením k omezení šíření covidu-19 a i k dezinformacím šířícím se o této nemoci.

Piráti naopak neprosadili například výzvu Sněmovny k obnově ošetřovného pro živnostníky a k motivování lidí k používání aplikace eRouška, která uživatele upozorňuje na rizikový kontakt s nakaženým. Baxa neuspěl s návrhy, v nichž by dolní komora apelovala na kabinet, aby omezení s dopady na kulturu byla co nejmenší, aby byla s kulturní scénou konzultována a aby byly nahrazovány ztráty související s restrikcemi.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna firmy Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 34 minutami

před 39 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy