Státní pohřeb? Karel Gott je obětí Babišova buranství, Hyeny. Mezi politiky to pořádně vře

Názor na to, zda by měl mít zpěvák Karel Gott státní pohřeb do značné míry rozděluje celou společnost. Už od středy se na sociálních sítích objevují důvody pro i proti státnímu pohřbu. Názory se různí i mezi českými politiky.

Česká vláda rozhodla, že pokud s tím bude rodina Karla Gotta souhlasit, Česko se se zpěvákem rozloučí státním pohřbem, na jehož datum připadne i státní smutek. S nápadem přišli jak premiér Andrej Babiš, tak i ministr kultury Lubomír Zaorálek, který dodal, že věc už s Gottovou rodinou konzultuje.

Jenže ne všem se myšlenka, že by měl mít Gott státní pohřeb, líbí. „Státní pohřeb. Hm. V katedrále. Hm. Dnes je jasnější než kdy předtím, že Babiš, Zeman, komunisti a neonormalizace patří k sobě. Měl jsem o tom cosi v úvodní kapitole knihy Možná přijde i diktátor. Mnozí to chybně považovali za fantasmagorii. Chybí jen ta azbuka. Da, budět lučše!“ komentuje krok vlády amerikanista a někdejší studentský vůdce Tomáš Klvaňa.

Kritický je i český publicista a člen rady České televize Zdeněk Šarapatka. „Umřel Karel Gott. Smutné. Už dvacet minut po zprávě navrhuje Babiš statní pohřeb. Ve.. svatovítské katedrále. Pod střechou Boha promluví k předním lavicím s Burešem a Falmerem,“ uvedl s odkazem na premiéra Andreje Babiše a předsedu komunistů Vojtěcha Filipa.

Nemám vyhraněný názor na státní pohřeb, ale věřím, že kardinál Duka vysvětlí panu premiérovi, že v kostelích i katedrálách mívají pohřeb lidé hlásící se ke katolické církvi.

— Ivan Pilip (@ivan_pilip) October 2, 2019

A tím nekončí. „Dominik Duka. A za plačky budou okázalí ateisti z Hradu. Bude žal, moudro i patos. Mynářovi strpí projednou pod okny lid: přibudou policejní kontroly a ocelové kordony. Gottovým věrným, profíkům i čučkařům z ulice, obrátí naruby tašky i kapsy. Karel Gott byl prý skromný chlápek, říkali v televizi. Ć est La Vie,“ posteskl si Šarapatka na facebooku.

Někteří opoziční politici se domnívají, že si Babiš chce na Gottově smrti jen nahnat politické body. „Upřímnou soustrast pozůstalým. Obávám se však, že pan Karel Gott bude další obětí Prchalova marketingu a Babišova buranství,“ zlobí se předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

‪Podobně to vidí i poslankyně STAN Věra Kovářová Železná. „České televizi jsem dnes dopoledne ke skonu Karla Gotta řekla, že odešla velká osobnost, a vyjádřila jsem také upřímnou soustrast jeho blízkým. S odstupem několika hodin bych ráda doplnila ještě přání, aby jeho odchod nebyl zneužit politicky. Podrobněji to rozvádět nechci, protože se to v tuto chvíli nesluší, a navíc si myslím, že kdo chce, ten moje slova pochopí. Spěte sladce, Mistře!‬“ vzkázala už ve středu.

To, co se kolem Gottovy smrti dějem, znepokojuje i Piráta Radka Holomčíka. „Nikdy by mě nenapadlo, že když někdo umře, nebudu jenom jemu přát "lehkou zem" a jeho rodině upřímnou soustrast, ale i politikům, aby se nechovali jako zas*ané hyeny...“ odplivl si na facebooku poslanec.

Naopak poslankyně ODS Jana Černochová se diví, jaké hádky se kolem Gotta strhly. „Vždycky jsem toto přirovnání používala jako velikou nadsázku, ale dneska jsem si uvědomila, že je to s námi asi mnohem horší. Je mi smutno z toho, že si v Česku závidíme i hezké počasí na pohřbu‍ a je mi trapně z toho, že necítíme žádný stud debatovat a polemizovat o pohřbu (a jeho státnosti a nestátnosti..) a zásluhách člověka, který naposledy vydechnul před pár hodinami. Hyeny,“ zlobí se politička.

Rozbouřené emoce se pokouší uklidnit právník a zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. „Vážení, to že někdo nebyl fantastickým obdivovatelem K. Gotta nebo má jiný názor na vhodnost státního pohřbu přece neznamená že je krysou nebo hyenou . Braňme respekt a svobodu i odlišným názorům pravě v době kdy se za odlišné názory málem začíná upalovat..“ vzkazuje politikům.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott státní pohřeb Andrej Babiš Lubomír Zaorálek Tomáš Klvaňa Zdeněk Šarapatka Miroslav Kalousek Věra Kovářová Radek Holomčík (Piráti) Jana Černochová Stanislav Křeček

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy