Státní zástupce odmítl stíhat Babiše a Vojtěcha za řešení pandemie

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 odložilo trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) či bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli jejich postupu v boji s pandemií koronaviru. Napsal to dnes server Neovlivní.cz.

Trestní oznámení podal ve druhé polovině října advokát Petr Němec kvůli chování vládních politiků v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru. Dopustit se podle něj mohli maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání.

Státní zástupce Zdeněk Michora z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podle serveru Němcovi před koncem roku napsal, že v popisovaném jednání neshledal trestní odpovědnost Babiše a jeho týmu, "a to ani v rovině nedbalostního zavinění".

Michora podle serveru poukázal na to, že vláda situaci řešila a že na vhodný postup existují různé názory. "I v případě odborné veřejnosti byly nastíněny různé názory na nebezpečí způsobené nákazou koronavirem a různé možnosti potírání epidemie, od ponechání 'volného průběhu' šíření koronaviru na straně jedné, až k zavedení tzv. lockdownu včetně zákazu vycházení, omezení služeb a zachování toliko kritické infrastruktury po co nejdelší dobu na straně druhé," citoval server státního zástupce.

"Pro řádné posouzení příčinné souvislosti s následkem (zvýšení počtu nemocných a zemřelých) je nutné do úvahy zahrnout i další proměnné, které mohou mít zásadní vliv na celkový vývoj epidemie a které nemohou odpovědné osoby účinně ovlivnit, například míra disciplíny obyvatel k zachovávání opatření, ochota obyvatel k testování, objektivní klimatické podmínky pro šíření nemoci a tak podobně," dodal. Němec nyní může podle serveru požádat o přezkum rozhodnutí městské státní zastupitelství.

Němec v oznámení napsal, že vyhlášení nouzového stavu a masivní šíření koronaviru nasvědčují vážným pochybením úřadů a konkrétních osob. "Z pohledu krizového řízení je důvodné se domnívat, že současný epidemický stav v ČR není dán specifickými přírodními, klimatickými, kulturními, zdravotnickými, demografickými či jinými podmínkami, ale je výsledkem krizového řízení odpovědných orgánů a osob," stojí v dokumentu.

Advokát například připomíná mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 19. srpna, podle kterého se měly začít od září nosit roušky v obchodech, veřejné dopravě či ve školách. Opatření se ale posléze změnilo a v obchodech či školách se roušky nepožadovaly. Němec upozorňuje, že druhé rozhodnutí obsahuje stejné zdůvodnění jako první. "Je zcela nesporné, ... že ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo v rozporu s podklady a daty, které mělo k dispozici a s jejichž závěry bylo seznámeno," stojí v trestním oznámení.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) státní zástupci

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 30 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy