Státní zástupce Šaroch v Čapím hnízdě pochybil, tvrdí Bradáčová

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch pochybil, když bezodkladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků v kauze Čapí hnízdo. Vznikly tak průtahy v trestním řízení. V tiskové zprávě o tom dnes informovala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Pražské městské státní zastupitelství (MSZ), na němž Šaroch působí, ČTK sdělilo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.

V případu jsou obviněni premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Policie je stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

"V rámci dohledového přezkumu bylo zjištěno pochybení dozorového státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který bezodkladně, jak je jeho povinností, nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením dozorového státního zástupce pak došlo ke vzniku průtahů v trestním řízení," uvedla Bradáčová. Vedení MSZ by podle ní mělo na zjištěné pochybení reagovat a přijmout opatření tak, aby se v budoucnu neopakovalo.

Šaroch o tom, že policistům vrátí případ k došetření, rozhodl na konci srpna, o vrácení rozhodl zejména kvůli tomu, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Informace, kvůli kterým kauzu vrátil, však měl podle Deníku N už od července. Kriminalisté poté, co doplnili výslechy, Šarochovi spis s návrhem na podání obžaloby předali v pondělí.

Mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala uvedl, že o závěrech přezkumu bylo MSZ vyrozuměno. "Tyto bereme na vědomí, budeme se jimi zabývat a zvážíme vhodná opatření. Za důležité považujeme soustředit se v současné době na dopracování věci a vydání meritorního rozhodnutí," dodal Cimbala. Připomněl, že šéf MSZ Martin Erazím Šarochovi stanovil měsíční lhůtu, do které by měl o policejním návrhu na obžalobu rozhodnout.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které šlo o podezření z daňových úniků. Strážci zákona prošetřovali platby od firem z holdingu Agrofert za reklamu. Rozhodnutím se bude nyní zabývat dozorový státní zástupce. Poprvé pražské vrchní státní zastupitelství vrátilo kauzu policii. 

Více souvisejících

Čapí hnízdo Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 26 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy