Státní zastupitelství obžalovalo exposlance Roznera za výrok o táboru v Letech

Státní zastupitelství obžalovalo bývalého poslance SPD Miloslava Roznera kvůli jeho výrokům o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku. Rozner ho před lety označil za "neexistující pseudokoncentrák".

Podání žaloby umožnilo to, že Rozner v loňských říjnových volbách neobhájil místo ve Sněmovně, a přišel tak o poslaneckou imunitu. Rozner již dříve odmítl, že by svým vyjádřením chtěl zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace. O podání obžaloby dnes informovala Česká televize (ČT).

Podání obžaloby potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. "Obžaloba na Miloslava Roznera byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 4,“ sdělila státní zástupkyně Valsamisová.

Výroku o "neexistujícím pseudokoncentráku" se Rozner dopustil, když kritizoval rozhodnutí vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL odkoupit za zhruba 451 milionů korun vepřín stojící u pietního místa v Letech. Policie chtěla Roznera obvinit už v roce 2018, měl ale poslaneckou imunitu a Sněmovna ho ke stíhání nevydala.

Loni v říjnu Rozner ve volbách poslanecký mandát neobhájil, čímž o imunitu přišel. Policie ho následně obvinila z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Loni v prosinci podal Rozner proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost, tu ale státní zastupitelství zamítlo.

Rozner ČTK loni v říjnu řekl, že obvinění pokládá za absurdní. "Ve svém projevu na vnitrostranickém neveřejném zasedání jsem rozhodně nepopíral genocidu, ale hovořil o předraženém odkupu vepřína z veřejných zdrojů dle mého názoru zrealizovaném zcela netransparentním způsobem," uvedl Rozner. Už dříve na plénu Sněmovny prohlásil, že jeho vyjádření nemělo za cíl zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace.

Takzvaný cikánský tábor byl otevřen v srpnu 1940 v Letech u Písku a u obce Hodonín u Kunštátu na Moravě na místě původních kárných pracovních a později sběrných táborů. Na neomezenou dobu byly v těchto zařízeních vězněny i ženy, děti, staří a nemoc­ní lidé. Tábory se staly přestupní stanicí protektorátních Romů do Osvětimi. Za dobu jeho existence, od srpna 1942 do srpna 1943, prošlo letským táborem zhruba 1300 lidí, přičemž 326 z nich zemřelo, uvádí web Muzea romské kultury. Podle serveru holocaust.cz bylo v rámci nacistického pronásledování zavražděno více než 5000 Romů, Sintů a dalších osob označených za cikány z území dnešní České republiky.

Související

Miloslav Rozner

Za výrok o táboře v Letech potvrdil soud Roznerovi podmínku

Za výrok o někdejším romském táboře v Letech dnes odvolací Městský soud v Praze potvrdil bývalému poslanci SPD Miloslavu Roznerovi půlroční podmíněný trest s odkladem na rok. Rozsudek je pravomocný. Rozner se podle verdiktu dopustil zpochybňování genocidy, když tábor v roce 2017 označil jako "neexistující pseudokoncentrák". Rozner už dříve odmítl, že by chtěl popírat holokaust Romů, tvrdí, že jen kritizoval vysokou odkupní cenu vepřína stojící u pietního místa v Letech.
Miloslav Rozner

Rozner odešel od soudu s půlroční podmínkou za výrok o táboře v Letech

Za výrok o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku potrestal soud bývalého poslance SPD Miloslava Roznera půlroční podmínkou s odkladem na jeden rok. Rozner se podle státního zástupce dopustil zpochybňování genocidy, když v roce 2017 označil tábor za "neexistující pseudokoncentrák".

Více souvisejících

Miloslav Rozner (SPD)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 24 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy