Štěch: Jsem zklamaný, děkuji voličům, kteří mi byli věrní

Dnešní prohru v senátních volbách na Pelhřimovsku po úspěšném prvním kole volby označil sociální demokrat Milan Štěch za zklamání. Nejdéle sloužící český senátor končí po 24 letech v horní komoře Parlamentu.

Za Jaroslavem Chalupským (za Svobodné) zaostal ve 2. kole téměř o pět procent. Hlasů dostal Štěch podstatně méně než před týdnem. Voliče něj mohla odradit i obava z nemoci covid-19. Je také známo, že si teď značka sociální demokracie nestojí dobře, řekl ČTK.

"Jsem zklamaný, to je jasné, ale nemohu opomenout poděkovat svým voličům, dlouhodobým voličům," uvedl dosavadní místopředseda Senátu a doplnil, že pro něj dneškem skončila jedna éra. "Nevím, jestli se ještě něčemu podobnému budu věnovat. V tuto chvíli bych řekl, že spíše ne," řekl. Čas teď chce víc využívat pro rodinu a své koníčky. "Teď si půjdu vyřídit důchod," dodal šestašedesátiletý politik.

Ve druhém kole dostal Štěch od voličů zhruba o 3900 hlasů méně než v prvním kole. "Nevím, co je příčinou. Asi to, že ty volby nepovažují za tak důležité, možná že také je včera (v pátek) drobet odradilo to, že předseda vlády prohlásil v souvislosti s pandemií, s covidem, zůstaňte doma, nikam nechoďte. Možná, že to vzali doslova," míní Štěch. Lidé podle něj už třeba také zapomněli na to, že výrazně odmítal vstup ČSSD do nynější vlády s hnutím ANO.

Do Senátu byl Štěch zvolený v historicky prvních volbách coby vysoký funkcionář odborů jako nezávislý na kandidátce ČSSD, do strany vstoupil až později. V letech 2002 až 2010 vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS). Mezi roky 2010 a 2018 byl také předsedou horní parlamentní komory, už předtím dva roky zastával místopředsednický post. Místopředsedou Senátu je teď Štěch od roku 2018.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch krajské a senátní volby 2020 Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy