Stehlíková před soudem: Prezident Zeman potřebuje psychiatra

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková trvá na tom, že prezident Miloš Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. U soudu dnes uvedla, že za jejími dřívějšími, žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl - záchrana prezidentova života.

Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně zvažuje, že nechá vypracovat posudek na prezidentův zdravotní stav v době zveřejnění výroků.

Zeman na dnešní zahájení svého sporu k Obvodnímu soudu pro Prahu 3 nedorazil, vyslal za sebe hradního advokáta Marka Nespalu. Na Stehlíkovou podal žalobu na ochranu osobnosti kvůli pěti jejím vyjádřením z října loňského roku, kdy byl ve vážném stavu hospitalizován na klinice intenzivní medicíny. Hrad tehdy důvod pobytu v nemocnici nezveřejnil. Lékařka uvedla na svém blogu i v médiích mimo jiné to, že abstinování prezidenta v nemocnici vedlo k náběhu na delirium tremens. Zmínila také metabolický rozvrat kvůli alkoholické jaterní cirhóze, trvalé poškození mozku či skokové zdementnění.

"Zásah byl tak razantní, že omluva nestačí," uvedl dnes u soudu Nespala. Vyjádření Stehlíkové označil za "věšteckou diagnostiku".

"Pan prezident se nikdy netajil zálibou v alkoholu, tabáku. To jsou diagnózy ryze psychiatrické. A právě ta závislost na alkoholu je hlavní příčinou cirhózy jater, o které není pochyb. Když chcete léčit cirhózu, tak musíte léčit tu primární chorobu. To dělá psychiatr, nejlépe adiktolog, to znamená odborník na návykové nemoci,“ řekla novinářům před jednáním Stehlíková.

Zkritizovala také to, že se pravidelně neschází lékařské konzilium k posouzení Zemanova zdravotního stavu. "Chceme vědět komplexní stav pana prezidenta. Pan prezident není zdráv, to vidí každý laik na první pohled. Přece nejde takhle se starat o hlavu státu," zdůraznila. "Soud otevře lidem oči, že to není v pořádku. Jde mi o to, abychom neopakovali stejné chyby. To, jak dopadnu já, je mi jedno," dodala.

Její právník Artur Ostrý u soudu připomněl, že výroky zazněly v době sněmovních voleb, kdy podle něj veřejnost od prezidenta očekávala výkon jeho funkce. "Všichni si dobře pamatujeme, že prezident tehdy na veřejnosti téměř nevystupoval, a když vystoupil, bylo o jeho zdraví oprávněně pochybováno," řekl. Uvedl, že Stehlíková se celoživotně odborně věnuje závislostem na alkoholu, a vycházela tedy ze své praxe. Některá její slova se podle Ostrého potvrdila následným vývojem událostí. Zmínil, že prezident zůstává na vozíku a že podle mediálních informací vídal pavouky, jak jim padají nohy. Řekl také, že při jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem Zeman nazýval Orbána "Andreji" a hovořil na něj rusky.

Nespala se proti těmto argumentům ohradil. "Proboha, kde se to vzalo? Jestli z tohoto pavlačového mediálního smetí vzešla diagnóza, tak jsme tady správně," řekl soudkyni. Popřel také to, že by byl Zeman alkoholikem. "Nikdo mu žádný alkohol nezakázal. Měl zažívací potíže, sám se rozhodl, už to bude rok a nemá s tím žádný problém. Kdyby byl deliriálním alkoholikem, tak ten nemocniční pokoj rozmlátí a musí být svazován," prohlásil.

Hradní advokát do spisu založil posudek Zemanova zdravotního stavu, který ale pochází z letošního března. Soudkyně Dáša Vítková řekla, že takový posudek se nevztahuje k předmětu řízení - tedy k tomu, v jakém stavu se Zeman nacházel loni na podzim. Prezident byl tehdy hospitalizován dvakrát. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko poté naznačil, že jde právě o cirhózu jater. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Po propuštění do domácí péče pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.

Zeman dříve vysoudil omluvu a 250.000 korun na bývalém radním Brna-střed Svatoplukovi Bartíkovi, který o něm před minulými prezidentskými volbami napsal na sociální síti, že má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Džamila Stehlíková

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy