Stomici by mohli mít stejné parkovací možnosti jako tělesně postižení

Řidiči z řad stomiků, tedy lidí s umělými střevními a močovými vývody, by podle návrhu dvou senátorů měli mít na silnici stejná práva jako tělesně postižení. Senátoři Marek Hilšer a Jan Holásek z klubu Starostů kvůli tomu navrhli změnit zákon o silničním provozu. Senát se jejich novelou začne zabývat na říjnové schůzi.

Novela by se týkala osob, které mají ze zákona nárok na tzv. Stoma kartu. Karta osobám se stomickým postižením podle senátorů neposkytuje žádný nárok na dávky nebo příspěvky, pouze zajišťuje možnost urgentního vyhledání toalety.

Stomici by podle předlohy měli získat právo využít parkovací stání vyhrazené pro osoby se zdravotním postižením nebo zastavit vozidlo na zákazu stání. Využít by ho měli v situacích, když by museli řešit výměnu stomického pytlíku, případně znečištění jeho okolí.

"Podobně jako je řidičům zapovězena manipulace s telefonním přístrojem nebo jiným hovorovým či záznamovým zařízením za jízdy z důvodu snížení koncentrace, výše uvedená situace je z tohoto pohledu ještě nebezpečnější a je tedy žádoucí, aby tato situace trvala pokud možno co nejkratší dobu," uvedli senátoři.

V Česku podle tvůrců novely žije přibližně 8000 lidí se stomií, z toho dva až tři tisíce lidí s trvalým stomickým postižením.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR zdravotně postižení

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 36 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy