Strany kandidující do Sněmovny musí mít volební účet

Strany, hnutí a jejich volební koalice, které budou zkraje druhého říjnového víkendu kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny, musí mít do dneška zřízený transparentní volební bankovní účet. Přístup k němu musí podle zákona umožnit na svých internetových stránkách.

Kandidující uskupení včetně koalic, na nichž se dohodli Piráti se Starosty a ODS s KDU-ČSL a TOP 09, budou moci podle zákona do kampaně vložit maximálně 90 milionů korun.

Koalice ODS, KDU a TOP 09 už společný účet založila, žádné příjmy a výdaje na něm zatím nejsou. Piráti mají svůj volební účet, vložili na něj 99.000 korun. Starostové na svém volebním účtu vykázali zhruba tisícikorunový pohyb. Volební účet SPD zatím žádné příjmy a výdaje neobsahoval. Ani na volebním účtu KSČM žádné finanční pohyby nebyly.

Vládní ANO na svém webu nabízelo do 14:00 pouze informace o financování minulých volebních kampaní a odkaz na stranický transparentní účet. Stejně tak vládní ČSSD měla na svém webu dostupné jen údaje o stranickém financování a volebních účtech z uplynulých let.

Při minulých sněmovních volbách do kampaně nejvíce podle organizace Transparency International investovaly ANO a ČSSD, a to přes 80 milionů korun. Strana TOP 09 do voleb investovala 74 milionů, ODS 71 milionů a lidovci 52 milionů korun. Hnutí STAN do voleb vložilo asi 55 milionů korun, Piráti zhruba 12 milionů korun.

Češi si budou budoucí poslance vybírat 8. a 9. října. Volební kampaň oficiálně začala minulý čtvrtek vyhlášením rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o termínu voleb ve Sbírce zákonů.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Dohledový úřad neobdržel výroční zprávu od třetiny politických stran a hnutí

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí neobdržel výroční zprávu za rok 2022 zhruba od třetiny politických stran a hnutí. Nedodalo ji 86 politických stran a hnutí, tedy o čtvrtinu více než před rokem, v zákonném termínu ji naopak odevzdalo 176 z celkových 262 povinných subjektů. Úřad o tom dnes informoval na svém webu. Termín odevzdání byl do 1. dubna, stranám, které zprávu nedodaly, hrozí pokuta.
CZK

Kolik si politické strany vydělají? Z daní jim jdou stovky milionů korun

Výsledky sněmovních voleb rozhodnou mimo jiné o tom, zda a kolik peněz budou strany dostávat od státu. Jeho příspěvky totiž mohou tvořit značnou část stranických rozpočtů. Problémy hrozí kvůli předvídanému úbytku poslanců sociálním demokratům i komunistům, kteří vládu ANO a ČSSD podporovali. Polepšit by si naopak mohly opoziční uskupení, která se sdružila ve volebních koalicích.

Více souvisejících

politické strany volby 2021 ODS Hnutí ANO Česká pirátská strana ČSSD KSČM top 09 Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy