Stravenkový paušál podle MF většina restaurací podporuje

Většina restaurací podle ministerstva financí a některých oborových asociací stravenkový paušál podporuje. Z červnového průzkumu pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR podporuje zavedení stravenkového paušálu 60 procent restaurací z 2500 dotázaných.

Stejně tak 60 procent restaurací podporuje zavedení paušálu podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací mezi 600 respondenty. Ve společné tiskové zprávě o tom dnes informovaly ministerstvo financí, Asociace hotelů a restaurací a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Naopak výzvu proti zavedení takzvaného stravovacího paušálu podepsali provozovatelé více než 2000 stravovacích zařízení a další podpisy průběžně přibývají, sdělila ČTK tento týden předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS) Linda Nejezchlebová.

Paušál má umožnit, aby firmy místo dotované podpory kantýn či závodních jídelen a poskytování účelových stravenek dávaly zaměstnancům peníze, částečně osvobozené od daní a pojistného. Návrh by měla tento týden projednat Poslanecká sněmovna ve druhém čtení. Dlouhodobě paušál podle MF podporují Asociace hotelů a restaurací (AHR ČR), Asociace českého tradičního obchodu a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR).

"Rozšíření nabídky přispěje k tomu, že příspěvek na stravování budou moci získat i zaměstnanci, kteří na něj dosud nedosáhli. Dojde tak k nápravě nevyvážené situace, kdy zhruba milion zaměstnanců neměl nějakou formu podpory stravování k dispozici," uvedl například prezident SOCR Tomáš Prouza.

Prezident AHR ČR Václav Stárek odmítl, že by se kvůli stravenkovému paušálu zvýšily ceny jídel v restauracích. Podle něj se na růstu cen odráží kromě návštěvnosti hlavně zvyšující se náklady za suroviny, energie a zaměstnance.

Podle dřívějšího vyjádření MF zavedení stravenkového paušálu bude výhodné pro zaměstnance, zaměstnavatele i restaurace. Naopak budou na něm tratit stravenkové firmy, kterým se sníží zisky z provizí od zaměstnavatelů a restaurací.

Zavedení stravenkového paušálu bude podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů naopak znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. MF dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Související

Více souvisejících

Restaurace Stravenky Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy