Středočeskou hejtmankou bude Pecková, prvním náměstkem Kupka

Strany ve středních Čechách se dohodly na složení nové krajské rady. STAN a ODS budou mít po čtyřech křeslech, Piráti dvě a Spojenci pro Středočeský kraj jedno. Hejtmankou bude volební jednička STAN Petra Pecková, jejím statutárním náměstkem lídr ODS Martin Kupka, vyplynulo z informací od stran po dnešním jednání na krajském úřadě.

Vítězní STAN se domluvili na spolupráci s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Široká koalice se bude opírat o 50 z celkového počtu 65 hlasů v zastupitelstvu. ANO, které dosud ve středních Čechách vládlo, skončí s 15 hlasy v opozici.

Podle Peckové vyjednavači našli shodu na rozdělení resortů, jménech radních, předsedů a místopředsedů výborů i komisí. "Důležitá pro všechny při obsazení jednotlivých postů byla především odbornost," uvedla Pecková. Jako nová hejtmanka bude mít ve své gesci vnější vztahy, bezpečnost, komunikační technologie (ICT) a digitalizaci.

Nová krajská vláda bude mít dva radní pro dopravu, jeden má mít na starosti silniční infrastrukturu a druhý veřejnou dopravu. "Pokládáme dopravu za tak významnou oblast pro Středočeský kraj, že jí chceme posílit v radě personálně," řekl Kupka. Zatímco on bude mít na starosti silniční infrastrukturu, radním pro veřejnou dopravu bude Petr Borecký (STAN).

Finance a strategie má řídit Věslav Michalik (STAN), školství a sport Milan Vácha (STAN), sociální věci Martin Hrabánek (ODS) a zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). Radním pro investice a majetek bude Libor Lesák (ODS).

Lídr Pirátů Jiří Snížek by měl mít mít na starosti regionální rozvoj a územní plánování. Druhým resortem Pirátů bude životní prostředí a zemědělství, které povede Jana Skopalíková. Radním pro kulturu, památky a cestovní ruch se stane lídr TOP 09 Jan Jakob.

Snížek ČTK řekl, že Piráti budou mít předsedu výboru pro zdravotnictví, stane se jím zdravotnický specialista Petr Tomáš. Výbor pro kulturu a památky povede za Piráty Lucie Chocholová a nově zřízený výbor pro digitalizaci projektový manažer Tomáš Zmuda. Místopředsedkyní školského výboru bude neúspěšná kandidátka do Senátu na Příbramsku Simona Luftová.

Na jednání podle Snížka zaznělo, že radní by neměli být zároveň starosty. Už v neděli svůj ochod z čela radnice v Mnichovicích avizovala Pecková, k témuž se podle Snížka chystá i Jakob, který je starostou Roztok. Ve vedení radnic jsou také Kupka (Líbeznice), Michalik (Dolní Břežany), Borecký (Úvaly), Hrabánek (Slaný) a Vácha (Psáry).

V příštím týdnu budou navržení radní a předsedové výborů pracovat na programovém prohlášení, které bude součástí koaliční smlouvy. V úterý, ve středu a ve čtvrtek se budou scházet programové skupiny vždy po hodině od 14:00 do 18:00. Výsledné dokumenty musejí schválit stranické orgány a samotný podpis koaliční dohody je naplánovaný těsně před ustavujícím jednáním zastupitelstva. Podle Snížka to tak bude z hlediska logistiky nejlepší, protože by ho mělo stvrdit všech 50 koaličních zastupitelů.

Související

Jindřich Rajchl mluví k lidem na zářijové protivládní demonstraci. (16.9.2023)

Rajchl tvrdil, že vlak s demonstranty bezdůvodně stojí. Přitom se stalo lidské neštěstí

Mimoparlamentní strana PRO v sobotu uspořádala protivládní protest na Václavském náměstí. Do Prahy mířili na akci nespokojení lidé ze všech koutů republiky, někteří seděli ve vlaku z Českých Budějovic. Předseda strany Jindřich Rajchl během odpoledne uvedl, že souprava byla bez vysvětlení odstavena v Benešově. Pravda byla jiná, důvod existoval. Stalo se neštěstí. 

Více souvisejících

Petra Pecková (STAN) Martin Kupka (ODS) Středočeský kraj Starostové a nezávislí (STAN) ODS Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 35 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy