Střelba v Hanau: Babiš a Petříček útok odsoudili, Zeman kondoluje Německu

Prezident Miloš Zeman dnes poslal kondolenční dopis svému německému protějšku Franku-Walteru Steinmeierovi kvůli středeční střelbě v Hanau, kde útočník zabil devět lidí. Vyjádřil znepokojení nad rostoucím násilím a nenávistí v Evropě. Soustrast Německu vyjádřil na twitteru i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), lítost vyslovil také premiér Andrej Babiš (ANO).

"S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o střelbě ve městě Hanau, která si vyžádala oběti na životech a několik zraněných. Se znepokojením sleduji trend rostoucího násilí a nenávisti, jenž je dnes bohužel patrný po celé Evropě. I když útokům, jako byl ten v Hanau, nebudeme nikdy schopni zcela zabránit, pozitivně vnímám rostoucí nasazení německých bezpečnostních složek, kterým se dlouhodobě daří odkrývat plánované akty násilí a teroru," uvedl Zeman v dopisu, který zveřejnil Pražský hrad.

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal kondolenční dopis Franku Walteru-Steinmeierovi, prezidentovi Spolkové republiky Německo: https://t.co/W47bHH7tnn

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) February 20, 2020

"Jsem hluboce otřesený, jako každý, kdo četl zprávu o střeleckém útoku ve městě Hanau, při kterém přišlo o život nejméně devět lidí a mnoho dalších utrpělo zranění. Lituju každého lidského života ztraceného v důsledku tohoto nepochopitelného násilí," napsal na twitteru premiér Babiš.

Jsem hluboce otřesený, jako každý, kdo četl zprávu o střeleckém útoku ve městě Hanau, při kterém přišlo o život nejméně devět lidí a mnoho dalších utrpělo zranění. Lituju každého lidského života ztraceného v důsledku tohoto nepochopitelného násilí.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) February 20, 2020

V německy psaném příspěvku posléze oslovil německou kancléřku Angelu Merkelovou s tím, že zprávu přijal s hlubokým zármutkem a rozhořčením. "Dovolte mi vás ujistit, že Česká republika v této bolestné chvíli stojí za Německem a důrazně odsuzuje nenávist a násilný extremismus," uvedl předseda vlády.

Soustrast Německu vyjádřil i Petříček. "Otřesná tragédie v Hanau, pro kterou neexistuje ospravedlnění. Rád bych vyjádřil svou upřímnou soustrast rodinám obětí a podporu celému městu," uvedl.

Střelec v Hanau ve středu večer ve dvou barech s nabídkou vodních dýmek zabil devět lidí a další osoby zranil. Po několika hodinách ho policie našla v jeho bytě mrtvého spolu s jeho mrtvou matkou, která byla rovněž zastřelena. Podle německé policie měl útočník xenofobní sklony. Policisté událost vyšetřují s podezřením na terorismus.

Související

Německá policie, ilustrační foto

Útoky nožem v Hanau: Čtyři zranění. Pachatelé měli plnovousy, uvedla policie

Čtyři zraněné si v úterý pozdě večer vyžádaly útoky nožem ve městě Hanau východně od Frankfurtu nad Mohanem. V tiskové zprávě o tom informovala německá policie, podle níž za nimi stála skupina pěti až sedmi mužů, z nichž téměř všichni měli plnovousy. Dva podezřelé ve věku 23 a 29 let policie zadržela. Motiv činu zatím nezná.
Horst Seehofer

Útok v Hanau byl rasisticky motivovaný teror, říká Seehofer. Německo posiluje ochranu mešit

Masakr v Hanau byl podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera jednoznačně rasisticky motivovaným teroristickým útokem; navíc už třetím pravicově extremistickým útokem během pár měsíců. Seehofer, podle něhož je právě pravicový extremismus největším nebezpečím, jakému nyní Německo čelí, to dnes řekl na tiskové konferenci v Berlíně. Varoval před tím, že by se někdo čin mohl pokusit napodobit. Německo v reakci zpřísňuje bezpečnostní opatření.

Více souvisejících

Německo Hanau Miloš Zeman Andrej Babiš Tomáš Petříček střelba v Německu teroristické útoky v Německu Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy