Studenti vyzvali premiéra Babiše, aby se jasně vyjádřil k situaci v Hongkongu

Studenti vysokých škol vyzvali v dopise premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odsoudil reakci Číny na protesty prodemokratického hnutí vysokoškolských studentů v Hongkongu. Podle signatářů dopisu, který má ČTK k dispozici, by měl český premiér prosazovat stejné hodnoty, o které nyní usilují obyvatelé Hongkongu a za které bojovali také čeští vysokoškoláci v letech 1939 a 1989. ČTK o dopisu informoval předseda Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ) Giancarlo Lamberti.

Hongkongem v současnosti zmítají rozsáhlé protivládní demonstrace, jež začaly v červnu protesty proti návrhu zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Demonstrace postupně přerostly v požadavky na obecnější demokratické reformy v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu. Nepokoje si dosud vyžádaly nejméně dva mrtvé, přes 2000 zraněných a 3000 zatčených lidí. V uplynulých dnech čínská policie násilně zasáhla proti demonstrantům, kteří obsadili areál hongkongské polytechnické univerzity.

Zástupci českých vysokoškoláků vyzvali premiéra, aby se hongkongských studentů zastal. Poukázali na to, že Česko o víkendu oslavilo Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, který má kořeny v české historii. Podle nich by i proto měl na podporu hongkongských demonstrantů zaznít hlas právě z Česka. Pod dopis se podepsali kromě studentů také zástupci Knihovny Václava Havla a společnosti Post Bellum.

Signatáři dopisu premiérovi zároveň připomněli, že se ve svém projevu v den svátku vyjádřil s úctou k hrdinství lidí, kteří byli i v těžkých dobách ochotni dát přednost boji za svobodu před svými osobními zájmy. "Pevně věříme, že odkaz 17. listopadu není pouze příležitostí ke vzpomínání, ale zejména příležitostí k vystoupení na obranu hodnot, které představuje," napsali.

Výzva vznikla ve spolupráci SK RVŠ s řadou dalších studentských reprezentací jako YouthSpeakUP a iniciativa Svobodný Listopad. Přidaly se k ní také například studentské kurie akademických senátů Univerzity Karlovy, Vysokého učení technického v Brně nebo Vysoké školy ekonomické v Praze. Další zájemci se mohou k výzvě připojit na webu svobodabezhranic.cz. Solidaritu s protestujícími studenty a pedagogy v Hongkongu vyjádřilo na webu rovněž vedení Filozofické fakulty UK a Akademického senátu FF UK.

Související

Ilustrační foto

Úroveň tělesné zdatnosti dětí se od 90. let výrazně zhoršila

Dnešní děti se oproti školákům z 90. let výrazně zhoršily ve vytrvalostním běhu, naopak podobné výsledky v porovnání se svými vrstevníky z předchozí generace dosahují žáci ve skoku dalekém a v leh-sedech. Vyplývá to z testování, které s dalšími institucemi připravila Česká školní inspekce (ČŠI).

Více souvisejících

studenti Andrej Babiš Hongkong Vysoké školy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy