Švachula z kauzy Stoka zůstane za mřížemi. Soud mu prodloužil vazbu

Krajský soud v Brně dnes prodloužil vazbu obžalovanému někdejšímu politikovi za hnutí ANO Jiřímu Švachulovi, jehož policie začala stíhat po loňské březnové razii na radnici městské části Brno-střed. ČTK to bez dalších podrobností řekla mluvčí soudu Klára Belkovová.

Švachula je ve vazbě od loňského března, soud o jejím prodloužení dnes neveřejně jednal necelou hodinu. Po skončení jednání se ale k výsledku nikdo nevyjádřil, eskorta standardně Švachulu vyvedla v poutech ven. Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová odkázala na tiskovou mluvčí. Státní zástupce přítomen nebyl. Mluvčí Belkovová ČTK následně jen řekla, že vazba byla prodloužena.

Soud v minulosti Švachulu vždy ve vazbě po třech měsících, kdy musí o prodloužení vazby rozhodovat, také ponechal. Podle soudu hrozí, že by Švachula uprchl nebo se skrýval před trestním řízením.

Švachula podle státního zastupitelství byl hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy, výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun.

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila loni v březnu, po ní šlo pět lidí do vazby. Ve vazbě už zůstal jen Švachula.

Letos v březnu podal na Švachulu a další obviněné v případu korupce na úřadu městské části Brno-střed obžalobu státní zástupce Radek Mezlík. Případ se týká 27 zakázek, které zadávala radnice Brna-střed.

Státní zástupce v obžalobě navrhuje Švachulovi trest patnáct let vězení a k tomu i peněžitý trest pět milionů korun. Začátek hlavního líčení ve věci má krajský soud naplánováno na 21. září. Vypsáno je následně dalších 20 termínů jednacích dní do konce roku.

Související

Jiří Švachula (vlevo)

Soud v Brně uložil Švachulovi v korupční kauze Stoka 9,5 roku vězení

Krajský soud v Brně dnes v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) 9,5 roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud uložil tresty i dalším lidem, vinnými v kauze soud uznal vedle Švachuly a Liškutina dalších sedm obžalovaných a dvě firmy.

Více souvisejících

Jiří Švachula (ANO) kauza Brno-střed vazba soudy Brno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy