Svaz měst a obcí požádá vládu o dalších 13 miliard na výpadky příjmů

Svaz měst a obcí ČR požádá vládu o dalších 13 miliard korun na pokrytí výpadků daňových příjmů obcí v souvislosti s koronavirem. Žádost by na vládu měla jít v září, řekl dnes novinářům předseda svazu a kyjovský starosta František Lukl. Stát už obcím poskytl na propad 13,4 miliardy korun, podle Lukla to ale pokrylo zhruba polovinu výpadků a stejná částka by byla ještě potřeba.

V Rozdrojovicích u Brna se dnes sešli primátoři a Lukl jako předseda svazu. Obce dostaly v srpnu náhradu 13,4 miliardy. "Pokrylo to ale zhruba půlroční výpadek. Chceme proto otevřít debatu, že by bylo nejvhodnější, kdyby vláda dokázala vygenerovat stejné finanční prostředky a poslat nám je do konce roku," uvedl Lukl.

Podle něj mají obce připravené projekty. "Platí, že města jsou nejlépe hospodařící subjekty veřejné správy. Každá koruna od státu, která jim přijde, se mu vrací na DPH nebo odvodech. Z krize je nutné se proinvestovat," řekl Lukl k důvodům, kvůli nimž obce požádají stát o další podporu. Pokrýt by měla výpadky do konce roku.

Například primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) uvedl, že město mělo propad 300 milionů korun. "Díky kompenzaci jsme se dostali někam pod 200 milionů. Rozpočet máme přes dvě miliardy. Při optimistické variantě a při zahrnutí úspor v řádech desítek milionů se budeme v propadu pohybovat kolem deseti procent," uvedl Džbánek.

Jednorázový příspěvek 1250 Kč na obyvatele stát poskytl na základě novely o kompenzačním bonusu, jež nabyla účinnosti předminulý týden. Zástupci obcí a krajů dříve kritizovali, že vyplácení bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), který je fakticky vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, připraví místní samosprávy o příjmy z daní.

Související

Policie ČR kontroluje řidiče

Omezení pohybu je dle Svazu měst a obcí diskriminační

Vládní opatření omezující pohyb lidí mezi okresy považuje Svaz měst a obcí ČR za reálně neaplikovatelná. Omezení na území okresů a obcí podle něj vykazuje znaky diskriminace. Svaz to uvedl v tiskové zprávě, kterou zaslal ČTK. Vláda od pondělí zpřísnila protipandemická opatření. Lidé až na výjimky nesmějí opouštět území svého okresu, například do přírody mohou jen na území obce, ve které bydlí.
Martin Netolický

Obce trvají na náhradách od státu za výpadky svých příjmů

Obce budou dál apelovat na vládu, aby stát nahradil výpadky v jejich příjmech, které zapříčinila vládní koronavirová opatření. V dnešní tiskové zprávě to uvedli zástupci svazů obcí, měst či Spolku pro obnovu venkova. Představitelé samospráv současně ocenili to, že Senát ve čtvrtek vložil do vládního návrhu zákona úpravu, podle které by měly kraje obdržet ze státního rozpočtu jednorázově 300 korun na každého obyvatele.

Více souvisejících

František Lukl Svaz měst a obcí ČR Vláda ČR Brno olomouc

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy