Svědek: Babiš i Nagyová věděli, že nemají nárok na dotaci na Čapí hnízdo

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová podle dnešní svědecké výpovědi podnikatele Jana Bareše věděli, že nemají nárok na dotaci od státu na stavbu areálu Čapí hnízdo. Někdejší předseda vlády mu podle jeho slov prý řekl, že to Nagyová "zařídí". Muž, který na projektu působil jako technický zástupce investora, to dnes uvedl u hlavního líčení v případu, ve kterém Babiš s Nagyovou čelí obžalobě z dotačního podvodu.

"Myslel jsem si, že dotaci na Čapí hnízdo nedostaneme, že to paní Nagyová nezvládne vylobbovat,“ uvedl podnikatel. Ženu vnímal spíše jako lobbistku než odbornici na dotace. Podle Babišova právníka Eduarda Bruny se však Bareš těmito věcmi nezabýval, pouze slyšel, že se dotace nedá dostat. Muž si podle právníka také odporuje. "V jeho původní výpovědi řekl, že ho paní inženýrka Nagyová ujistila, že dotaci není problém získat," řekl právník novinářům.

Bareš vysvětli, jak se měnil záměr na využití farmy. Původně ji chtěl Babiš pro soukromé účely. Pak se ale nadchnul pro návrh architekta Jiřího Javůrka, ve kterém byly i části pro veřejnost. Protože projekt nevypadal ekonomicky výhodně, uvažoval podle Bareše bývalý premiér v určité chvíli i o prodeji statku. Procházková podle něj nechtěla, aby byla farma součástí Agrofertu, odmítala ji i firma ZZN Pelhřimov.

Následně ale Babiš rozhodl, že statek neprodá. "Chtěl umožnit dětem zkusit podnikat," prohlásil podnikatel. Někdejší předseda vlády podle něj uvedl, že když projekt nebude rentabilní, tak ho zaplatí.

Podle svého tvrzení Bareš věděl, že projekt nesplňuje podmínky pro získání dotace. Vlastnila ho totiž ZZN Pelhřimov, která nepodnikala dva roky v cestovním ruchu. Když to prý řekl Babišovi, bývalý předseda vlády mu odpověděl, že to Nagyová zařídí. Zda ale vyvedení Čapího hnízda z Agrofertu a jeho převedení na akciovou společnost souviselo s dotací, Bareš nevěděl. Muž přijde k soudu vypovídat ještě v říjnu. Babišův advokát Michael Bartončík si totiž chce jeho výpověď prostudovat, a teprve poté dát doplňující dotazy.

O projektu u soudu mluvil i Javůrek. Uvedl, že se k projektu dostal zprostředkovaně. Svůj návrh na rekreační objekt předával Babišovi, kterému se zalíbil. Kvůli dotaci se podle něj záměr neměnil.

Reklamní a marketingový specialista Jakub Antoš uvedl, že se s Babišem kvůli reklamní propagaci Čapího hnízda sešel pouze jednou, na počátku března 2013. Podle něj však měl bývalý premiér rozhodující slovo v tom, jak bude výstup vypadat. Dodal, že farmu vnímal jako jeden z projektů Agrofertu. "První e-mail přišel od pana Babiše z adresy Agrofert.cz," uvedl. Když se v komunikaci ohledně Čapího hnízda vyskytl výraz "velký šéf", chápal to podle své výpovědi tak, že jde o Babiše.

K hlavnímu líčení ale nedorazila finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková Z jednání se omluvila kvůli zdravotním důvodům. Žena je podle Bruny vzhledem ke svému postavení v Agrofertu klíčovým svědkem. Nepřišla ani Antošova kolegyně Tereza Svěráková. Obě ženy budou předvolány opět na říjen. U soudu dnes chyběl i Babiš, odpoledne se omluvila Nagyová.

Babišovi právníci neuvedli, z jakého důvodu se bývalý premiér k hlavnímu líčení nedostavil. Podle Bruny však dorazí na páteční jednání. Z dnešního jednacího dne Poslanecké sněmovny se Babiš podle zjištění ČTK omluvil z pracovních důvodů. Nagyová, která nyní kandiduje za hnutí ANO v Jihlavě do Senátu, se omluvila na odpoledne. Novinářům ráno řekla, že je náročné skloubit kampaň a soudní řízení. Dnes odpoledne ji v Jihlavě v kampani podpoří právě Babiš.

Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy