Svět se kvůli polarizaci zájmů přiblížil konfliktu, varuje Vojenské zpravodajství

Svět se v důsledku narůstající polarizace zájmů či názorů přiblížil konfliktu. Případný globální střet je v první fázi přípravy a stále není pozdě jej zvrátit. Ve výroční zprávě za loňský rok to dnes uvedla armádní tajná služba Vojenské zpravodajství. Upozornila také na nebezpečí kybernetických útoků nebo na možnost zneužití bezpilotních prostředků k teroristickým činům.

"V průběhu roku 2019 se svět přiblížil konfliktu jako důsledku narůstající polarizace zájmů, názorů a rozdílných postojů, pokračující proměny dosavadního velmocenského uspořádání, prohlubující se multipolarity a úpadku principů mezinárodního práva," uvedlo Vojenské zpravodajství. Podle zpravodajců chyběl standardní dialog a posilovala se konfrontace jako způsob řešení narůstajících problémů a rozporů.

Nárůst napětí mezi globálními rivaly, tedy Spojenými státy, Čínou a Ruskem, plyne podle Vojenského zpravodajství ze "zmanipulovaného myšlení, chybných východisek a neobjektivních závěrů". Velmocím také podle zpravodajců chybělo vědomí odpovědnosti.

Tajná služba uvedla, že ti, kteří se domnívají, že by mohli být v konfliktu úspěšnější, nechápou otevřenou konfrontaci jako hrozbu, ale jako příležitost. "S tím je spojena ideologizace a další polarizace postojů a názorů, a to jak mezi jednotlivými státy (jejich bloky), tak mezi společenskými skupinami," napsali zpravodajci. Dodali, že je to tím patrnější, čím více jsou lidé závislí na technologiích a problémy řeší odosobněně jejich prostřednictvím či elektronickou cestou.

Možný konflikt globálního charakteru, ke kterému svět podle Vojenského zpravodajství směřuje, je zatím v první fázi přípravy. "Probíhá formování myslí těch, kdo budou schopni a ochotni se do něj aktivně zapojit, a jsou postupně definovány technologické nástroje, kterými by mohl být veden," uvedla tajná služba. Varovala, že pokud lidé nebudou schopni odhadnout a vyhodnotit následky vlastních činů, může chybná instrukce či povel díky propojenosti současného světa zahájit procesy, které povedou ke vzájemnému zničení. "Stále však není pozdě tento proces zvrátit a pokusit se změnit konfrontační přístup ve snahu po nalezení společných cílů, přístupů a využití velkého tvůrčího a tvořivého potenciálu, kterým lidstvo v globálním měřítku disponuje," dodali zpravodajci.

Zpráva se blíže věnuje vybraným oblastem práce Vojenského zpravodajství. Zabývá se například otázkou kybernetického prostoru, o jehož obranu by se Vojenské zpravodajství mělo v budoucnosti starat. Varuje před kybernetickými útoky, špionáží i kyberzločinem. Upozorňuje, že útočníky často není možné kvůli zahlazování stop dohledat. Podle zpravodajců loni opět vzrostla vyspělost používaných technologií i technik útočníků a zesiloval se trend, kdy jsou kyberútočníci podporováni některým státem.

V souvislosti s kyberútoky zpravodajci varovali před nízkou kybernetickou gramotností uživatelů, kteří často podceňují základní bezpečnostní pravidla. Upozornili i na možnosti útoků na mobilní telefony či třeba na tzv. internet věcí.

Ve zprávě varovali také před zneužitím komerčně vyráběných bezpilotních prostředků k teroristickým útokům. Riziko podle zpravodajců vzhledem k dostupností těchto technologií roste i v ČR. Napadena by mohla být třeba veřejná shromáždění, dopravní prostředky nebo nádrže s výbušnými látkami. Zpravodajci ale loni nezjistili žádné poznatky, které by hrozbě útoku v Česku nasvědčovaly. Riziko jejich uskutečnění ovšem vidí jako reálné a varují před jeho podceněním.

Související

Jana Černochová

Černochová a Fiala se sejdou se zpravodajci, proberou Ukrajinu i práci služby

Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS) ve čtvrtek při jednání s ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem proberou informace o aktuální situaci na Ukrajině, která čelí agresi Ruska, ale také zkušenosti zpravodajců s legislativou, která po loňské změně nově určuje styl jejich práce. 
Karel Řehka (generál)

Novým náčelníkem generálního štábu bude zřejmě Řehka. Končí i šéf rozvědky ÚZSI a Vojenské policie

Novým náčelníkem generálního štábu by se měl stát ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a bývalý velitel armádních speciálních sil Karel Řehka. Návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) dnes schválila vláda, sdělila ČTK ministryně. Nominaci Černochová dnes projednala s prezidentem Milošem Zemanem, shodli se, že je jejich společným kandidátem. Návrh vlády musí ještě projednat sněmovní výbor pro obranu. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident. Mění se také ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a náčelník Vojenské policie.

Více souvisejících

Vojenské zpravodajství Rusko USA (Spojené státy americké) kyberterorismus Česká republika válka Ruská armáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy