Syn premiéra Andrej Babiš mladší vypovídal na policii v kauze Čapí hnízdo

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes více než šest hodin vypovídal na policii v kauze padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Andrej Babiš mladší, který byl v případu původně také obviněn a jehož stíhání bylo později zastaveno, novinářům řekl, že z něj otec udělal tzv. bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu. V kauze Čapí hnízdo jsou nyní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu obviněni premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

"Mám z toho dobrý pocit. Jsem rád, že jsem dnes mohl konečně vypovídat v kauze Čapí hnízdo, ve které ze mě můj otec udělal bílého koně. Chci zdůraznit, že jsem nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu," řekl Babiš mladší novinářům před budovou pražské policie v Kongresové ulici. Na další dotazy odpovídat nechtěl.

K dnešnímu výslechu Babiše mladšího se dostavili i obhájci Babiše a Nagyové Michael a Josef Bartončíkovi. Michael Bartončík novinářům řekl, že se k okolnostem výslechu vyjadřovat nemůže, nicméně uvedl, že ho výpověď Babiše mladšího s ohledem na jeho předchozí mediální vyjádření nepřekvapila.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uvedl, že farma byla od počátku projektem jeho otce.

Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Policie v kauze Čapí hnízdo v květnu navrhla premiéra i Nagyovou obžalovat, dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch ale na konci srpna vrátil případ k došetření, zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Lhůtu pro doplnění dokazování Šaroch stanovil do 17. září.

Babiš mladší také dlouhodobě tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym, a to právě proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo. Babiš tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií. V souvislosti se svou cestou na Krym Babiš mladší vypovídal na policii minulý týden.

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí, včetně Andreje Babiše mladšího a dalších členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Stíhání Babiše mladšího, jehož případ byl z hlavní větve vyčleněn, protože se policii muže nedařilo vyslechnout, bylo pravomocně zastaveno loni v únoru. Premiérův syn v té době žil ve Švýcarsku. V Česku je od letošního července a proti svému otci veřejně vystupuje.

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml. Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy