Systém zaměstnávání cizinců může být pružnější už letos, řekl Jurečka

Ministři budou jednat o úpravě systému zaměstnávání cizinců v Česku, aby byl ještě letos pružnější a efektivnější. Na sněmu Hospodářské komory (HK) v Olomouci to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jak by se pravidla přijímání sil ze zahraničí mohla změnit, ale neuvedl.

Zaměstnavatelé si dlouho stěžují na nedostatek pracovních sil. HK a zaměstnavatelské svazy žádají možnost rychlejšího náboru i vyšší kvóty. Odbory to odmítají.

ČR má nejnižší nezaměstnanost v EU, v dubnu dosahovala 3,3 procenta. Úřady práce evidovaly zhruba 344.400 volných míst. Zaměstnání v dubnu mělo 758.300 cizinců. Zhruba 53 procent z nich pocházelo z EU, Švýcarska či Norska a zbytek ze států mimo osmadvacítku.

O úpravě nastavení podmínek pracovní migrace jednali ministři práce, průmyslu, vnitra a zahraničí už začátkem března. Podle Jurečky jednání ale ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu. "Bohužel už byla jiná agenda. Platí, že se k tomu vrátíme a budeme hledat jak systém zefektivnit a zpružnit ještě v letošním roce. Jsme si vědomi toho, že stále je tady nedostatek lidí na pracovním trhu," uvedl Jurečka.

Experti nedostatek pracovníků označují za jednu z hlavních překážek ekonomického růstu. Hospodářská komora i svazy žádají zkrácení lhůty pro vyřizování žádostí zaměstnavatelů a zahraničních uchazečů o práci na dva měsíce, zvýšení kvót na počet zahraničních sil či možnost přijímat cizince i v malých firmách do šesti zaměstnanců, shrnul šéf HK Vladimír Dlouhý. "Není tajemství, že naše firmy i přes nižší výkon ekonomiky marně shání zaměstnance," řekl prezident komory.

Premiér Petr Fiala (ODS) na sněmu řekl, že se přijímání pracovníků ze zahraničí po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu zrychlilo. "Tady jsme to tak rychle samozřejmě neplánovali. Válka na Ukrajině nás donutila pravidla zjednodušovat," uvedl předseda vlády. Podotkl, že práci si už našlo přes 50.000 uprchlíků s vízem k ochraně. S ním mohou lidé pracovat bez překážek, pracovní povolení nepotřebují.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 355 701 lidem z Ukrajiny, ve středu jich přibylo 1070. Cizinecké policii se přihlásilo více než 261 tisíc osob, dalších 1703 jen za včerejší den. 

Podle šéfa komory příchod uprchlíků situaci nevyřeší, chybí hlavně lidé v technických a dělnických profesích. Do ČR se většinou dostávají ženy s dětmi. Komora navrhovala navýšení kvót pro pracovníky z Filipín, Kazachstánu či Srbska.

Po dubnovém zasedání tripartity Jurečka řekl, že vláda neplánuje "masivní otevření pracovního trhu". Uvedl ale, že český systém je náročný i pro profese s vysokou přidanou hodnotou a zahraniční investoři mají "obrovský problém sem lidi legálně dostat". Dodal, že není možné dělat kroky, které by zhoršily pracovní podmínky v některých oborech. Premiér po březnové tripartitě řekl, že ČR je připravena otevřít zahraničním pracovníkům "segmenty pracovního trhu", protože bez toho se česká ekonomika nebude rozvíjet.

Odbory se proti zmírnění pravidel staví. Podle předáků k tomu není důvod. Poukazují na nízké nabízené mzdy. Jsou přesvědčeni o tom, že pokud by zaměstnavatelé výdělky navýšili, čeští uchazeči o místa budou mít zájem.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) práce Cizinci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy