Tajná kompro nahrávka? Babiš neskutečně zuřil. Novinář prozradil pikantní informace

Slovensko žije kauzou kolem spisu Gorila. Investigativní novinář Marek Vagovič píšící pro server Aktuality.sk poukázal na to, že s věcí je spojený i český premiér Andrej Babiš. Jeho vliv údajně sahal až k někdejšímu slovenskému premiérovi Robertu Ficovi.

Marek Vagovič ze serveru Aktuality.sk napsal knihu s názvem Vlastní hlavou: Jak prodal Fico krajinu oligarchům. Jde o příběh ze zákulisí Směru očima investigativního novináře, který odhalil několik důležitých kauz. Když Vagovič poprvé poukázal na vazbu mezi Ficem a Babišem, šéf hnutí ANO se prý neuvěřitelně rozzuřil.

Kauza Gorila vypukla už v roce 2011, kdy se na veřejnost dostal dokument Slovenské informační služby, který popisuje podrobnosti údajných rozhovorů mezi spolumajitelem Penta Investments Jaroslavem Haščákem a předními politiky v letech 2005 a 2006 a upozorňuje na podezření z korupce. Spis popisuje detaily údajných Haščákových rozhovorů s politickou a ekonomickou špičkou o provizích a úplatcích.

Ve spisu jsou také tvrzení týkající se financování současných slovenských politických stran Smer-SD, SDKÚ, KDH, SMK a bývalého ministra financí Jirka Malchárka. Kauza na Slovensku vyvolala také řadu demonstrací.

Před několika dny se ve slovenských médiích objevila nahrávka, na které se Haščák ke kontaktům s politiky vyjadřuje. Penta už kvůli nahrávce podala trestní oznámení a proti obsahu, v němž se mluví i o likvidaci nepohodlných osob, se důrazně ohradila.

Pro Čechy je pikantní především fakt, že na nahrávce zaznělo i jméno současného českého premiéra Andreje Babiše. Podle slovenského novináře měl být Babiš jedním z utajovaných sponzorů Směru. Vagovič o šéfovi hnutí ANO na facebooku píše jako o miliardáři a bývalém StBákovi.

„Když jsem to poprvé zveřejnil, Babiš neskutečně zuřil. Konspiroval, že to dělám na objednávku, že jsem zkorumpovaný a podobné žvásty,“ pokračuje Vagovič na sociální síti Facebook. Tato pasáž z nahrávky podle novináře opět ukazuje, že Směr Roberta Fica je vlastně jen firmou, která se pokoušela předat moc nad Slovenskem oligarchům. „Vždy to byla akciová společnost s prvky organizované trestné činnosti,“ píše Vagovič.

Jeho slova na facebooku okomentoval i český investigativní novinář Jaroslav Kmenta, který se kauzám kolem Babiše dlouhodobě věnuje a který mimo jiné napsal knihu Boss Babiš. „Andrej Babiš tajně sponzoroval slovenský SMER Roberta Fica. Informace investigativního novináře Marek Vagovič potvrdily nahrávky z Gorily. Takhle si Babiš získával v 90. letech českou ČSSD penězi z Panamy,“ zdůraznil Kmenta.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslav Kmenta Slovensko Robert Fico Smer SD

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 22 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy