Tchaj-wan daroval Česku roušky a plicní ventilátory. Čína se ohradila, píše Respekt

Zástupce čínského velvyslance se v uplynulých dnech několikrát obrátil na vládu a kritizoval, že čeští představitelé přijímají zdravotnickou pomoc poskytnutou Tchaj-wanem. V aktuálním čísle o tom informuje týdeník Respekt.

Tchaj-wan Česku daroval desítky tisíc roušek či 25 plicních ventilátorů. Od Číny vláda nakoupila několik milionů roušek i dalšího zdravotnického materiálu, další ochranné prostředky dostala darem od čínských firem, měst nebo provincií. Čína považuje Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii, Česko stejně jako ostatní země Evropské unie oficiálně Tchaj-wan neuznává.

Podle Respektu čínský diplomat kritizoval přítomnost předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) u přebírání tchajwanských roušek nebo skutečnost, že v materiálech ministerstva zdravotnictví o výskytech viru po světě je mezi zeměmi zmíněn i Tchaj-wan.

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min předtím na českém ministerstvu zahraničí protestoval proti tomu, že Česko v souvislosti s epidemií navázalo s Tchaj-wanem expertní spolupráci v oblasti výzkumu a zdravotnických technologií.

"Čína kritizuje styky vysokých představitelů Česka s tchajwanskými zástupci, naposledy přijetí předsedou Senátu. Nicméně fakt, že nám Tchaj-wan poskytl pomoc v podobě zdravotnického materiálu, nezpochybnila," citoval týdeník mluvčí ministerstva zahraničí Zuzanu Štíchovou. Podle ní ministerstvo zahraničí tchajwanskou pomoc vítá a váží si jí.

Související

Hynek Hanza (vpravo) se právě stává primátorem Teplic a děkuje svému předchůdci Jaroslavu Kuberovi, který v čele města stál 24 let. Rozhovor

Nulový vliv čínské strany na Kuberově smrti bych vyloučil. Stále mě inspiruje, říká senátor Hanza

ROZHOVOR – Na chvíli dnes odsune své pracovní starosti, aby zavzpomínal na svého kolegu, přítele i učitele Jaroslava Kuberu, od jehož úmrtí právě ve středu uplynul rok. Slzy v očích senátorovi a primátorovi Teplic Hynku Hanzovi (ODS) vysuší některé komické příhody, které spolu zažili. Bývalý předseda Senátu skonal loni 20. ledna oficiálně na infarkt, když tři dny předtím absolvoval za zavřeným dveřmi schůzku s čínským velvyslancem Čang Ťien-min, jemuž se nelíbilo, že chystá cestu na Tchaj-wan. „Nulový vliv čínské strany na smrti Jaroslava Kubery bych osobně vyloučil. Psychický nátlak na něj byl nesporný,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Hanza.
Ministerstvo zahraničí

Čína se ohradila vůči prohlášení Česka týkající se Hongkongu

Čína žádá Česko, aby nezasahovalo do vnitřních záležitostí Číny včetně věcí týkajících se Hongkongu. V reakci na pondělní prohlášení ministerstva zahraničí to na webu uvedlo čínské velvyslanectví. Ministerstvo v pondělí vyjádřilo znepokojení nad nedávným vyloučením několika prodemokratických poslanců ze sedmdesátičlenné hongkongské Legislativní rady.

Více souvisejících

Velvyslanectví Číny ministerstvo zahraničí Tchaj-Wan Miloš Vystrčil (ODS) Česká republika Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Počasí: Mrazivá má být i následující noc, avizují meteorologové

Zimní počasí je zpět i se svými nejvýraznějšími projevy, na horách má například napadnout až 30 centimetrů sněhu. Už v noci na čtvrtek počítali meteorologové s nočním mrazem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přitom avizuje, že následující noc nebude jiná. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy