Tejc je novým náměstkem pro boj proti korupci a pro vězeňství

Dosavadní politický náměstek ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) Jeroným Tejc se stal jejím čtvrtým odborným náměstkem. Na starosti bude mít sekci pro boj s korupcí, pro agendu milostí, odškodňování a vězeňství. ČTK to dnes sdělila Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva.

Na novou pozici Tejce upozornil server Česká justice.cz. Seznam Zprávy dnes uvedl, že novým politickým náměstkem místo Tejce bude bývalý ministr zahraničí a současný poradce Benešové Jan Kohout.

Tejc podle Machálkové složil služební slib dnes a do jeho agendy budou spadat odbory střetu zájmů a boje proti korupci, odškodňování, milostí a inspekce a také Vězeňská služba, Probační a mediační služba, Rejstřík trestů a Institut pro kriminologii a sociální prevenci. Benešová serveru Seznam Zprávy pak potvrdila, že Kohout na Tejcovo původní místo nastoupí 1. března.

Tejc uspěl na místo odborného náměstka ve druhém kole výběrového řízení, do prvního kola se nepřihlásil. Podle ministryně Benešové je Tejc "výborným vyjednávačem a je vysoce konsensuální". "Věřím, že i v nové pozici náměstka pro řízení sekce koordinace boje proti korupci bude pro justici velkým přínosem," tlumočila vyjádření Benešové Machálková.

Podle Machálkové mezi Tejcovy priority jako nového odborného náměstka patří prosazení zákona o lobbování a o ochraně oznamovatelů, zkvalitnění fungování centrálního registru oznámení a jeho propojení s veřejnými rejstříky a zkrácení doby projednávání žádostí o náhradu škod vzniklých při výkonu veřejné moci. Ve vězeňství se má Tejc zaměřit na posílení možnosti zaměstnávání odsouzených a ve spolupráci s mediační službou bude pracovat například na snížení recidivy.

Spolu s Tejcem na ministerstvu působí tři odborní náměstci. Legislativní sekci a sekci dohledu a justice řídí Michal Franěk a Klára Cetlová, náměstkem provozní a právní sekce je Zbyněk Spousta.

Tejc vystudoval práva na brněnské Masarykově univerzitě. V letech 2003 až 2017 byl poslancem. Na ministerstvo spravedlnosti ho přivedl v roce 2018 tehdejší ministr Robert Pelikán (ANO).

Tejc byl po sněmovních volbách na podzim 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany nebo ve Sněmovně. Tejc tehdy opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Na konci listopadu 2017 Tejc oznámil, že ze sociální demokracie po 20 letech odchází. Odchod zdůvodnil tím, že širší vedení strany odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách do Sněmovny a neumožní změnu politiky ČSSD.

Kouhout byl ministrem zahraničí od května 2009 do července 2010 v úřednické vládě Jana Fischera, MZV vedl i od července 2013 do ledna 2014 v kabinetu Jiřího Rusnoka, ve kterém se setkal i s Benešovou, která řídila stejně jako nyní ministerstvo spravedlnosti.

Související

Více souvisejících

Jeroným Tejc Ministerstvo spravedlnosti Marie Benešová

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Zdroj: David Holub

Další zprávy