TI se odvolala, soudní spor s Babišem bude pokračovat

Soudní spor Transparency International (TI) a předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) bude pokračovat. Protikorupční organizace se odvolala proti nepravomocnému rozsudku, podle nějž se premiér nemusí omlouvat za své opakované výroky o tom, že je zkorumpovaná. TI dnes uvedla v tiskové zprávě, že soud nestanovil hranici, kde končí možnosti svobody projevu a začíná nepravdivé osočení.

Babiš organizaci v minulosti nazval „absolutně nedůvěryhodnou neziskovkou“ či „zkorumpovanou neziskovkou“, která ho "udala Evropské komisi", od níž TI dostává peníze.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert. V žalobě na ochranu osobnosti uvedla, že ji Babiš záměrně poškozuje svými lživými výroky. Požaduje nejen omluvu, ale i to, aby se premiér napříště obdobných výroků zdržel. Středočeský krajský soud však letos v červenci žalobu už podruhé zamítl.

Soudce Vladimír Sommer tehdy konstatoval, že všechny Babišovy sporné výroky zazněly v rámci otevřené debaty jako reakce na kritiku Babiše ze strany TI. Z kontextu je podle soudce zřejmé, že Babiš organizaci neobviňoval z korupce v trestněprávním smyslu, tedy z přijetí úplatku nebo jiného trestného činu. K neoprávněnému zásahu do dobrého jména TI nedošlo, protože v daném případě převážilo Babišovo právo na svobodu projevu, uvedl soud.

„V právním státě by se lež neměla stát normou, proto nemůžeme souhlasit s prvoinstančním rozhodnutím Krajského soudu v Praze a podáváme odvolání. Babišova motivace byla jasná, cíleně nás poškodit v očích veřejnosti, protože jsme upozornili na jeho střet zájmů a porušování českých i evropských zákonů,“ sdělil k tomu nyní ředitel TI Petr Leyer.

Spor tak bude řešit ještě pražský vrchní soud. Ten se věcí zabýval už jednou a vrátil ji k novému projednání mimo jiné kvůli tomu, že se krajský soud dostatečně nevypořádal s tím, že výraz „zkorumpovaný“ evokuje trestní jednání.

„Krajský soud podle našeho názoru nerespektoval pokyn odvolacího soudu," napsal nyní advokát Pavel Uhl, který je členem správní rady TI a organizaci ve sporu zastupuje. "Respektuji svobodu projevu každého, ale zjevně nepravdivé tvrzení, které někoho zásadně poškozuje, je za hranicí právních možností daných právním řádem. Soud tak rezignoval na svou základní funkci a nenaplnil roli korektivu společenské diskuse, která se zcela vymkla pravidlům,” dodal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš transparency international

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 12 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy