Tisk tepe ODS: Vítězství ve volbách? Ani náhodou. Novotného potřebuje

Vítězství ODS v příštích sněmovních volbách je podle komentářů dnešních novin zatím jen slibem stranických lídrů a virtuální realitou, která má k té skutečné hodně daleko. Slovům, že občanští demokraté budou po volbách rozdávat karty, nejenže neodpovídají volební prognózy, ale navzdory oficiálním prohlášením jim nevěří ani řada politiků ODS, píší noviny.

"Staronový předseda ODS Petr Fiala na kongresu slíbil, že ve volbách v roce 2021 vyhraje zápas o Českou republiku, zajistí občanským demokratům vstup do vlády v seniorní pozici a bude rozdávat karty. Jenže je to reálné? Upřímně řečeno příliš ne. Problémy ODS jsou tři - minulost, program a hlavně otázka, jestli současné vedení bude mít dost energie," napsal komentátor Hospodářských novin. Připomněl, že i část delegátů a hostů kongresu v zákulisí neskrývala skepsi, zda lze v příštích volbách porazit ANO Andreje Babiše.

"Ne, slušný a inteligentní předseda, trefná kritika vlády a lákavý program k vítězství opravdu nestačí. Pokud ODS současně nenasaje energii a sdělnost reprezentovanou v různých aspektech Pavlem Novotným a Alexandrem Vondrou, může se se 'seniorní pozicí v příští vládě' rozloučit předem. Podobně jako slibující Fiala s pozicí předsedy," uvedl autor článku.

Také komentátor deníku E15 si myslí, že ODS má zatím k tomu, aby byla v příští vládě, dost daleko, natož aby ji přímo sestavovala, o čem mluvil nový první místopředseda strany Zbyněk Stanjura. "Po volebním kongresu dál platí: ODS je nejsilnější z klasických stran. Dokázala se zachránit před krachem, ale její obliba v podstatě stagnuje, osciluje mezi jedenácti a patnácti procenty. A zatím se nedá říct, jestli se to právě v letošním roce změní," dodal.

V kuloárech kongresu by se podle Mladé fronty DNES (MfD) těžko našel někdo, kdo by upřímně věřil ve volební vítězství ODS v roce 2021 a kdo by nepočítal s Babišovou výhrou. Delegáti se podle komentáře listu sice shodli, že ODS by už třetí volební období neměla zůstat v opozici, rozdělil je ale názor na to, kdo by s Babišem účast ve vládě vyjednával a zda by to znamenalo konec stávajícího vedení v čele s Fialou.

Také politolog Josef Mlejnek v Lidových novinách připomněl slova Fialy a Stanjury o vítězství ODS ve volbách, po nichž se stane vůdčí stranou vládní koalice a s ANO bude případně vyjednávat z pozice síly. "Hezky se to členům i přívržencům ODS poslouchá, zatím ale jde o realitu pouze virtuální, ba až příliš virtuální," soudí autor článku. "Do voleb ještě zbývá rok a půl a přihodit se může ledacos, nicméně pouhé silácké rituální vytěsňování nepříjemných skutečností k úspěchu zpravidla nevede," dodal Mlejnek.

Komentář deníku Právo upozorňuje, že Fiala neslíbil přímo vítězství ve volbách, ale že ODS po nich bude rozdávat karty. "To může znamenat sestavení vlády navzdory očekávanému vítězství ANO stejně jako licitování s Andrejem Babišem, při němž by občanští demokraté nedali svoji kůži lacino," uvádí autor komentáře. Dnešní ODS by podle jěho názoru nejspíš neodmítla nabídku k jednání s ANO jako v roce 2017.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

Policie v pátek uspořádá další Speed Marathon. Víme, kde bude měřit rychlost

Už tento pátek, tedy 19. dubna 2024, bude probíhat měření rychlostních limitů. Policejní akce známé pod názvem Speed Marathon se již tradičně zúčastní stovky policistů a měření bude probíhat po celé republice.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy